Cea mai recentă carte scrisă de dr. Viorel Pătrașcu, datată 2024, este alcătuită din însemnările și meditaţiile sale transcrise „pe curat”, la înapoierea acasă din călătoriile din 2022 și 2023.
Când era școlar, părinţii i-au dăruit un glob pământesc, de mărimea unei mingi de fotbal. Nu-și amintește nici astăzi să fi primit vreun dar care să-l facă atât de fericit. Copil fiind, Viorel Pătrașcu refuza, poate cu regret, ofertele de cadouri „băieţești” (mașinuţe, casetofoane ș.a), în schimbul unor subvenţii părintești pentru timbre din toată lumea, pe care le colecţiona în clasoare.
Cu timbrele în faţă și învârtind globul pământesc, a devenit „tobă de informaţii” pe care dorea să le confirme. Spera că va sosi vremea să poată călători și să fie de-adevăratelea un „globe-trotter”. A ajuns un medic dermato-venerolog de succes, însă, din când în când, trăgea cu ochiul la planiglobul de sub registrul de consultaţii, pentru o clipă de visare. Își descoperise, totodată, îndemânarea la scris, verificată apoi și jurnalistic, prin rubrici cu și de umor, dar cu sapienţiale concluzii, în Viaţa Medicală.
A putut, în sfârșit, să călătorească; și-a alcătuit, cu ani în urmă, un mic grup de prieteni, cu același gust pentru vilegiatură, din care nu lipseau nepoţeii săi. Când vizita un obiectiv, nota într-un carneţel observaţiile și fotografia minunile lumii. A reușit astfel să ofere și altor „visători” ai unor „expediţii” similare și nu puţinilor cititori „descoperirile” sale pe meridianele globului, tipărind, din 2004 și până în 2022, mai mult de opt volume consistente de „Itinerarii de vacanţă”.
Cea mai recentă carte, datată 2024, este alcătuită din însemnările și meditaţiile sale transcrise „pe curat”, la înapoierea acasă, în 2022 și 2023. Prima parte a cărţii e despre Egipt, Roma, insulele Karpathos și Ischia și târgurile de Crăciun: München și Salzburg. Partea a doua a cărţii, de care ne vom ocupa în această semnalare, dă și titlul actualei scrieri, Sultanatul Oman – o destinaţie de poveste (Editura Paralela 45, 2024).
Constatările de-aici sunt fabuloase, în ceea ce privește bogăţia, gradul de civilizaţie, comportamentul îndatoritor faţă de turiști al localnicilor, diferit faţă de ceea ce, uneori, se poate vedea sau întâmpla la noi. La acestea se adaugă reportaje captivante despre „Edinburgh - capitala Scoţiei și lider mondial pe piaţa whisky-ului”; insulele Limnos (sau Lemnos, în nordul Mării Egee) și Sardinia.
Sunt apoi împărtășite detalii despre: „O altfel” de ţară, aflată în topul celor mai bogate și dezvoltate ţări europene, un „teritoriu al bunăstării și al adevăratei democraţii”, Elveţia, vizitată într-un weekend. Cu următoarea finală mărturisire: „Admir civilizaţia și standardul de viaţă din Elveţia. Dar nu m-aș fi stabilit niciodată să lucrez ca medic aici. Totu-i prea scorţos. Apoi aș fi dus dorul ciorbei de burtă, al micilor și al sarmalelor, al mujdeiului de usturoi și al celor mai frumoase femei din Europa”.
Cartea are o elogioasă postfaţă, semnată de profesor Dorina Mihai Moise, care remarcă talentul concitadinului ei: un adevărat profesionist al scrisului, realizatorul unei suite de jurnale de voiaj pe mai multe continente. Un album fotografic cu 144 de imagini color, realizat împreună cu dr. Dan Popescu, încheie această nouă carte a poate celui mai prolific scriitor și medic-călător din România.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe