Newsflash
Apariții editoriale

Mărturia unei ţări subdezvoltate

de Dr. Cristian Sabău - mai 6 2022
Mărturia unei ţări subdezvoltate

Ajunsă la cea de-a patra ediţie, cartea doctorului Viorel Pătrașcu, „Jurnalul de la Filipeni”, este o mărturie a unei Românii subdezvoltate, înapoiate, care cunoaște (în principal) două sezoane: al noroiului și al prafului.

Coperta Jurnalul de la Filipeni

Dificil de încadrat într-un gen (pornit ca jurnal, îmbunătăţit cu memorii, amplificat cu reacţii și comentarii, devenit document și mărturie la cald), volumul „Jurnalul de la Filipeni”, al doctorului Viorel Pătrașcu, a ajuns la ediţia a patra, fiind reeditat în plină pandemie (în 2021) la Editura Paralela 45.

Viorel Pătrașcu și-a început cariera de medic în comuna băcăuană Filipeni, în toamna anului 1970, cu repartiţie republicană, cum se obișnuia pe atunci, pe care a acceptat-o cu stoicism. Singur într-un mediu nou, nu i-a fost deloc ușor. „Sufletește, parcă mă îndreptam spre pușcărie”, notează tânărul medic în jurnalul pe care îl începea odată cu noul capitol al vieţii.

La această stare de spirit se adaugă și explicaţiile și sfaturile medicului-șef către tânăra generaţie de medici repartizaţi în judeţ, care, într-un rezumat tradus în limbaj actual, ar suna cam așa: „Băieţi, vă faceţi apostolatul într-o zonă cu mari probleme de sănătate... în mediul rural. Încercaţi să fiţi omenoși, cumpătaţi și să nu credeţi că de aici veţi pleca repede și bogaţi”.

Notiţele aproape zilnice arată timorarea firească a începătorului pentru o activitate de mare răspundere nu doar socială, cât mai ales personală. Pentru că perspectivele unei nașteri fără moașă, a unui abdomen acut cu cauze dificil de decelat nu erau motive de prea mare voioșie. Sinceritatea cu care autorul își recunoaște ezitările și îndoielile încercate la primele cazuri problematice are valoarea unui certificat de calitate.

Medic și scriitor

Odată cu începutul carierei medicale, Viorel Pătrașcu debuta și ca scriitor (pe atunci doar pentru sine), prin notiţele trecute într-un adevărat jurnal de front, cu zeci de bătălii date zilnic pentru sănătatea (și de multe ori chiar pentru viaţa) pacienţilor. Medicul de atunci, aflat într-un moment de cotitură existenţială, a simţit nevoia confesiunii, dar și a re­cursului permanent la modele sigure. Așa că, pe lângă însemnările personale, consemnează pasaje din textele pe care le-a considerat importante. Viorel Pătrașcu crede mai mult în adevăr decât în construcţii literare meșteșugite, cizelate, bune de oferit spre tipărire.

Notele scrise pentru uz personal consemnează adevărul dificil de crezut pentru cititorul prezumptiv, locuitor al unui mare oraș... Deformaţia profesională, care-i cere obiectivitate, concizie și claritate, nu-i permite să divagheze, să se piardă în vorbe.

Fiecare însemnare pare un tablou clinic, uneori șăgalnic, alteori îngrijorător, dar întotdeauna autentic. Pentru că dacă scrierile sale suferă de ceva, e clar că suferă de prea multă autenticitate. Ele oferă publicului o serie de portrete și momente interesante și sub aspect medical, dar și gazetăresc și sociologic.

Notiţele sale surprind aspecte de viaţă așa cum e, cu bune și cu (destule) rele. Jurnalul lui Viorel Pătrașcu este un Memorial, o mărturie a unei Românii subdezvoltate, înapoiate, care cunoaște (în principal) două sezoane: al noroiului și al prafului.


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe