Inedită prin zugrăvirea turismului de pandemie pe mapamond, cartea doctorului Viorel Pătrașcu m-a cucerit definitiv.
Cartea Costa Rica – de la San Jose la Oceanul Pacific m-a cucerit definitiv nu doar pentru ca m-a ajutat să văd cu ochii minţii locuri pe care nu cred c-o să am șansa să le văd vreodată, ci și pentru că mi le-a fixat în memorie mai bine decât dacă le-aș fi bătut cu pasul. Cu altruism și generozitate, doctorul Viorel Pătrașcu m-a purtat prin Costa Rica, în locuri din această ţară exotică, plină de atracţii elegante și confortabile.
Deși am văzut insula Samos, am aflat mai multe despre ea citind cartea doctorului. Chiar dacă a vizitat-o în plină pandemie, dermatologul nostru zugrăvește toate imaginile inedite și relevante din locul vizitat. De la curţile pline de flori ale localnicilor, meniurile de-ţi lasă gura apă de la tavernele grecești aflate la tot pasul, preţurile diferitelor servicii, până la mulţimea de pisici bălţate, ocrotite și iubite pretutindeni în spaţiul mediteraneean.
De când am început să-l citesc pe Viorel Pătrașcu (în curând se fac 30 de ani) am fost uluit de abilitatea lui de a descrie oameni; un portretist mai bun al cuvintelor încă nu am întâlnit. Știe să facă asta și cu peisajele! Și să-și condimenteze minunat descrierile cu observaţii mucalite, la care nu te-ai aștepta nicicum.
Cu irezistibil umor, ne amintește prima vizită pe care a făcut-o în fabulosul oraș de pe Bosfor, fără un dolar și cu ceva marfă pe care spera să o vândă: câteva lenjerii, niște bibelouri chinezești și două mașini de tocat carne. Așa a ajuns doctorul nostru să consulte, într-o anexă de bazar, niște prostituate românce, despre care „peștele” lor voia să știe dacă poartă ceva boli venerice.
Vă asigur că n-o să găsiţi o descriere mai frumoasă a regiunii italiene Puglia, de exemplu, a celor mai frumoase staţiuni, locuri, obiceiuri și mâncăruri de-ale locului. Dacă aș fi proprietar de complex turistic, l-aș invita gratis în fiecare an pe autor, pentru că nimic semnificativ nu îi scapă acestui frenetic călător pe mapamond.
Dacă un tânăr doctor și peripeţiile lui au făcut celebră, printr-un film din 1979, o localitate amărâtă din sudul Italiei (prin filmul „Cristos s-a oprit la Eboli”), de ce nu s-ar găsi un regizor care să ecranizeze stagiatura lui Viorel Pătrașcu la Filipeni, descrisă în prima carte a lui, „Jurnal de Filipeni”? Dacă aș fi scenarist, n-aș ezita o clipă! Iar dacă aș fi primar la Filipenii de Bacău, n-aș avea liniște până n-aș găsi un regizor care vrea să devină mare.
Pentru că mi-a dat șansa să-l cunosc și să-l citesc, doctorul Viorel Pătrașcu e ghidul meu Michelin prin toată lumea. Și pentru că mi-a dovedit de zeci de ori că e imbatabil la documentare, la observaţii pertinente și relevante, pentru că îmi creează bună-dispoziţie citindu-l, îi acord numărul maxim de stele posibil și de-abia îi aștept cartea viitoare!
Era să uit un amănunt capital: această cea mai nouă carte de turism în pandemie este însoţită de sute de imagini minunate, inedite, în culori, realizate de Viorel cu aparatul lui de fotografiat performat, dar nedigital. Selecţia fotografiilor, făcută admirabil de autor, merită toate aprecierile!
Mulţumesc, doctore, pentru toate călătoriile minunate pe care mi le-ai dăruit! Să te ţină Domnul sănătos să vezi multe alte locuri frumoase din lume și să scrii despre ele!
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe