Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Un dispozitiv smart elimină nevoia de înțepături în deget pentru a măsura glicemia

de Florentina Ionescu - nov. 24 2022
Un dispozitiv smart elimină nevoia de înțepături în deget pentru a măsura glicemia

Persoanele din România care suferă de diabet au la dispoziție, începând dinn 23 noiembrie, un nou sistem de monitorizare continuă a glucozei, în timp real.

Tehnologia a evoluat extrem de mult în domeniul diabetologiei, iar astăzi pacienții insulinodependenți, care trebuie să își măsoare des valorile glicemiei, au la dispoziție noi gadgeturi care să le ușureze viața.

Un sistem nou de monitorizare continuă a glucozei, lansat ieri în țara noastră, elimină nevoia de înțepături în degete (așa cum se întâmplă în cazul glocometrului) și oferă persoanelor cu diabet zaharat un mod mai inteligent, eficient și mai ușor de utilizat pentru gestionarea diabetului. 

diabet
Metoda clasică de măsurare a glucozei din sânge, prin înțeparea degetului

 

Noul sistem de tip CGM (continuous glucose monitoring) inteligent, disponibil de ieri în România, se numește Dexcom ONE. Aparatul utilizează un mic senzor și un transmițător pentru a măsura și a trimite valorile glucozei în mod continuu și în timp real, către un smartphone compatibil sau către un receiver opțional, prin intermediul aplicației dedicate.

Se elimină astfel nevoia de înțepături dureroase pentru testarea periodică a valorii glucozei din sânge. Utilizatorii primesc, de asemenea, alerte pe smartphone sau pe receiver (receiverul e folosit doar dacă pacientul nu are un telefon compatibil cu aplicația de mobil) atunci când nivelul glucozei crește sau scade prea mult sau prea rapid.

Dispozitivul inovator trimite toate informațiile într-o singură aplicație, care afișează săgeți de tendință pentru a indica viteza și direcția în care se îndreaptă nivelurile glucozei. El ușurează deciziile de tratament și ajută persoanele cu diabet să evite evenimentele potențial periculoase precum hipoglicemii sau hiperglicemii.

„Timp de mulți ani, testarea glicemiei a fost o componentă esențială a autogestionării diabetului. Cu toate acestea, auto-monitorizarea, care poate însemna uneori testarea glicemiei din deget de până la zece sau mai multe ori pe zi, poate fi consumatoare de timp, dureroasă și dificil de realizat într-o zi plină”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președinta Societății Române de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice.

Cu ajutorul unui sistem de monitorizare continuă a glucozei precum acesta, persoanele cu diabet au de acum libertatea de a trăi  fără înțepături dureroase ale degetelor și se pot baza pe informatiile sistemului pentru a lua decizii de tratament, permițând o auto-gestionare mai personalizată și eficientă a bolii, a adăugat prof. dr. Gabriela Radulian.

Sistemul acesta poate fi folosit de toate persoanele începând de la vârsta de 2 ani, având o durată de utilizare de zece zile în mod continuu, oferind flexibilitate în ce privește locul amplasării: există trei zone în care se poate purta. Profilul redus îl face aproape invizibil sub îmbrăcăminte și este rezistent la apă. 

dragos bucur eveniment diabet
Actorul Dragoș Bucur este pacient cu diabet zaharat de tip 1

 

„Am diabet de 20 de ani și în ultimii 4-5 ani senzorii CGM (de monitorizare continuă a glucozei – n.red.) au devenit indispensabili în tratamentul meu”, a declarat Dragoș Bucur, prezent ieri la conferința de presă de lansare a dispozitivului. 

Întrebat dacă acești senzori vor intra în decondare prin CNAS, Radu Putere, director general Kraft, a răspuns: „Da, sunt disponibili pentru a fi decontați prin programul național de diabet. Începând de astăzi, când a fost lansat sistemul. Da, am făcut toate demersurile, produsele sunt înregistrate la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, astfel încât pot fi incluși pt decontare în Programul Național de Diabet”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe