Newsflash
Istoria Medicinei

Un adevărat apostol

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - apr. 9 2014
Un adevărat apostol
   Aşa şi-l aminteau medicii şi cei ce-l cunoscuseră pe dr. Gheorghe Alex. Tacu. Împlinisem de puţină vreme 39 de ani, când am descoperit într-un ziar din Bucureşti, din anul 1932, o mică ştire ce anunţa, cu tristeţe, decesul unui doctor ce părăsea lumea pă­mân­tească, la o vârstă ca a mea. Într-o zi geroasă de 27 ia­nuarie, în capela Cimitirului „Sf. Vineri“, familia şi colegii îl plângeau pe cel pe care-l preţuiseră mult şi care îşi încheiase existenţa, în Sanatoriul Brâncovenesc, biruit fiind de o boală diagnosticată tardiv. 
   Colegii de la Liceul „Gh. Lazăr“ din Bucureşti l-au remarcat şi admirat încă din primele zile atât pentru delicateţea sa, cât şi pentru pasiunea cu care se avânta în studiul şti­inţei dar şi al literaturii. S-au între­bat, atunci când au aflat că nu-şi ale­se­se un drum mai potrivit personalităţii sale de „artist-poet“, ci tocmai „spinoasa medicină“, ce sau cine l-a îndemnat către această carieră. Înscris la Facultatea de Medicină din Capitală, în anul 1911, dr. Tacu intră în scena sălilor de disecţie de la anatomie, dar şi a celei imaginare a lui Shakespeare, pe care-l citea în original. După doi ani de externat, se înscrie la Institutul medico-militar şi participă activ pe front, în timpul Primului Război Mondial, iar cei cărora le fusese camarad îşi aminteau cu drag de el şi de „firea sa fără ascunzişuri“. La finele războiului, mai activează o scurtă vreme în serviciul armatei române, după care pleacă la Berlin unde, vreme de doi ani, se specializează în anatomie patologică şi apoi se întoarce în Bucureşti.
   În anul 1925 devine medic secundar al Spitalelor Eforiei, unde „serveşte cu capacitatea sa, cu puterea de muncă şi devotamentul lui, timp de patru ani clientela sărăcăcioasă a Spitalului Colentina. Nicicând nu a avut vreun medic un mai mic avantaj material după urma efortului făcut!“, scria presa vremii. Ulterior, prin concurs, va ocupa următoarele posturi: medic al Casei Centrale a Asigurărilor Sociale, medic primar al Spitalelor Ministerului Sănătăţii Publice, director al Spitalului Sighişoara (a demisionat din funcţie) şi cel de medic al Casei Muncii a Căilor Ferate Române. A lucrat ca preparator în laboratorul profesorului Victor Babeş, între anii 1924 şi 1928 şi, înainte ca suferinţa să-l înde­păr­teze de microscop, a activat la Institutul de Histologie.
   După trecerea doctorului Tacu la cele veşnice, dr. A. Hagi-Paraschiv, colegul său de la Institutul de Histologie, i-a creionat un emoţionant portret: „Câtă erudiţie, câtă vioiciune de spirit, ce dor de povestire avea iubitul nostru camarad! Ce bunătate sufletească, ce devotament, ce abnegaţie de sine, gata să împărtă­şească durerea altuia şi să-i găsească alinarea! El care făcea totul pentru alţii, era sever fără margini cu el însuşi. Nu voia să deranjeze pe nimeni cu nimic pentru persoana lui! Numai cine nu s-a ostenit să cunoască puţin acest suflet de elită nu l-a iubit şi apreciat.  Spiritul lui era setos de linişte, de liniştea prielnică meditaţiei – spre care era atras de educaţia sa literaro-filosofică – şi această linişte nu o putea găsi (…) Apriga luptă a existenţei şi a nesiguranţei zilei de mâine îl chinuiau“.
   Apropiaţii îşi aminteau de vorbele pe care adesea le rostea: „Când voi muri aş vrea ca cenuşa mea să fie dusă şi îngropată în liniştea desăvârşită a munţilor de piatră, ca acolo, cel puţin, să-mi găsesc liniştea ce nu am găsit în lume.“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe