Newsflash
Știri

UMF „Iuliu Hațieganu” va deschide o extensie universitară la Baia Mare

de Dorina Novac - mai 10 2023
UMF „Iuliu Hațieganu” va deschide o extensie universitară la Baia Mare

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se dezvoltă cu o nouă extensie universitară în municipiul Baia Mare, în cadrul căreia vor fi formați asistenți medicali generaliști.

La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a avut loc semnarea acordului de cooperare dintre universitatea clujeană, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș.

În cadrul noii extensii universitare din Baia Mare, pregătirea studenților va fi asigurată de cadrele didactice ale Facultății de Medicină, precum și de cadre universitare asociate, profesioniști ai Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”. 

„Astfel, tinerii care doresc să urmeze o carieră în sănătate, vor avea acces la o pregătire de înaltă calitate. Aceasta le va permite să își dezvolte abilitățile și cunoștințele necesare și să se formeze într-o profesiune nobilă și cu o foarte bună inserție pe piața muncii, cea de asistent medical”, se arată într-un comunicat.

Citește și: UMF Cluj-Napoca: Facultatea de Farmacie, evaluată de către comisia CIDPHARMEF

Inițiativa de extindere a activității UMF „Iuliu Hațieganu” în Baia Mare demonstrează implicarea universității în comunitate și în dezvoltarea regională. Prin intermediul acestei noi extensii universitare, UMF „Iuliu Hațieganu” va contribui la formarea de asistenți medicali calificați, care să răspundă cerințelor sistemului sanitar și să îmbunătățească calitatea serviciilor medicale oferite pacienților.

„Acest demers este, în primul rând, o inițiativă de responsabilitate socială din partea universității noastre. Dorim să venim în sprijinul tinerilor care aspiră la o carieră în domeniul sănătății, dar care, din diverse motive, nu pot studia la Cluj-Napoca sau în alt centru universitar din țară. Prin această extensie pe care o vom deschide la Baia Mare, dorim să furnizăm servicii educaționale de înaltă calitate și să le oferim celor interesați de profesiile medicale oportunitatea de a beneficia de expertiza noastră în formarea profesioniștilor din sănătate. În plus, la Baia Mare există o infrastructură spitalicească la standarde înalte și ne bucurăm de o foarte bună colaborare cu autoritățile locale, Consiliul Județean Maramureș și Primăria Baia-Mare, care sprijină inițiativa noastră”, a precizat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Cererea de profesioniști ai sănătății în spitalele din țară este în creștere constantă în ultimii ani, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. 

În acest context, extinderea activității UMF „Iuliu Hațieganu” în Baia Mare, prin formarea de asistenți medicali, vine în întâmpinarea nevoilor actuale din sistemul de sănătate și va contribui la creșterea calității actului medical, în acest domeniu, în beneficiul pacienților. 

Conducerea UMF „Iuliu Hațieganu” are în vedere ca pe viitor să ofere tinerilor din regiunea de nord-vest a țării mai multe programe de studiu de 180 și 240 de credite, respectiv studii de licență de 3 și 4 ani.

„Asistenții medicali joacă un rol esențial în furnizarea de îngrijiri de sănătate. Aceștia sunt profesioniști calificați care oferă asistență medicală și îngrijire pacienților, sub supravegherea medicilor. Asistenții medicali lucrează într-o varietate de medii, precum spitalele, clinicile, centrele de îngrijire a vârstnicilor și centrele de sănătate, fiind membri indispensabili ai echipei medicale. Rolul asistenților medicali este unul complex, care implică o gamă largă de responsabilități, cum ar fi monitorizarea stării de sănătate a pacienților, administrarea medicamentelor și a tratamentelor prescrise, efectuarea procedurilor medicale și a testelor de diagnosticare, acordarea îngrijirilor de bază”, se mai arată în comunicat. 

În plus, asistenții medicali au și un rol important în comunicarea cu pacienții și familiile acestora, explicând procedurile medicale și tratamentele, furnizând informații despre starea de sănătate a pacienților și oferind consiliere și sprijin emoțional.

„În concluzie, rolul asistenților medicali este esențial pentru buna funcționare a sistemului de sănătate, aceștia contribuind la îngrijirea și tratamentul pacienților și la asigurarea unei asistențe medicale de calitate”, precizează reprezentanții UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe