Newsflash
Știri

UMF „Iuliu Hațieganu” a semnat Magna Charta Universitatum - MCU 2020

de L. Budin - apr. 10 2024
UMF „Iuliu Hațieganu”  a semnat Magna Charta Universitatum - MCU 2020

Magna Charta Universitatum susține autonomia instituțională, conexiunea dintre predare și cercetare, reponsabilitatea socială și valorile fundamentale ale învățământului superior.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a semnat Magna Charta Universitatum - MCU 2020, un angajament global de promovare și susținere a libertății academice, a autonomiei instituționale, a conexiunii dintre predare și cercetare, a responsabilității sociale și a valorilor fundamentale ale învățământului superior, se arată pe pagina de Facebook a universității clujene.

Pe această cale, invităm instituțiile de învățământ superior la semnarea MCU 2020, devenind astfel parte a unei comunități formate din peste 950 de universități angajate în îmbunătățirea continuă a viitorului învățământului superior”, se mai arată în postare. 

Magna Charta Universitatum, declarație și o afirmare a principiilor fundamentale are trebuie să stea la baza misiunii universităților, a fost semnată pentru prima oară în 1988, cu ocazia celei de-a 900-a aniversări a Universității din Bologna, se arată pe magna-charta.org

Primul principiu pe care-l afirmă este independența: cercetarea și învățământul trebuie să fie independente, din punct de vedere intelectual și moral, de orice influență politică și de orice interes economic. 

Al doilea principiu stipulează că învățământul și cercetarea sunt inseparabile, studenții fiind angajați în aventura cunoașterii și a unei mai bune înțelegeri a lumii.

Al treilea principiu definește universitatea ca un loc al libertății în procesul de investigația și de dezbatere, care se caracterizează prin deschiderea la dialog și a refuzului intoleranței. 

De la prima semnare a acestei declarații, lumea s-a interconectat într-un mod inimaginabil, se mai arată pe site-ul care enumeră principiile Magnei Charta. Universitățile s-au înmulțit la nivel mondial, s-au diversificat în mod spectaculos la nivelul misiunii și domeniilor de acțiune. Numărul studenților care aspiră să urmeze o instituție de învățământ superior a crescut, la fel și așteptările familiei și a societății. Numărul de publicații științifice a explodat – dar și încrederea în lumea universitară s-a erodat, în special prin pierderea încrederii în expertiză. Sub influența noilor tehnologii, modurile de învățare, de predare și de cercetarea au evoluat rapid: universitățile sunt și avangarda acestei evoluții, dar se și confruntă cu ea. 

În ciuda acestor schimbări, învățământul superior rămâne „un actor major al schimbării și al transformării sociale”, se subliniază. Principiile enunțate în Magna Charta rămân la fel de pertinente ca în 1988 și constituie condițiile prealabile necesare progresului uman prin cercetare, analiză și acțiune luminată. 

Schimbările spectaculoase descrise mai sus cer ca lumea academică să identifice responsabilitățile și angajamentele care, conform semnatarilor, sunt esențiale pentru universitățile din lumea întreagă, în secolul XXI: aceasta este ambiția prezentei declarații”, se subliniază. 

La ora actuală, 975 de universități din 94 de țări sunt semnatare ale angajamentului Magna Charta – fie varianta din 1988, fie cea din 2020. Din România, 19 universități se numără printre semnatari. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe