Dispozitivul va fi ușor de utilizat în spitale, pentru a preveni răspândirea bacteriilor care au dezvoltat rezistență la dezinfectante, dar și în caz de dezastre naturale, pentru testarea contaminării accidentale.
Grupul de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitică a Facultății de Farmacie, coordonat de prof. dr. Cecilia Cristea, a inventat o mănușă inteligentă, care permite identificarea prezenţei unor bacterii patogene în probe de apă, se arată pe site-ul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Dispozitivul va fi ușor de utilizat de către medici sau de personalul din spitale pentru a preveni răspândirea bacteriilor patogene și mai ales a celor care au dezvoltat rezistență la dezinfectante sau antibioterapie.
Mănușa poate fi folosită și în caz de dezastre naturale – cutremure, inundații - pentru testarea contaminării accidentale. Poate fi utilizată și pentru detectarea bacteriilor din ape de suprafață şi fântâni, în zone fără apă potabilă, notează cluj24.ro.
În urmă cu patru ani, reprezentanții universității clujene anunțau, pe pagina de Facebook, că
Unul dintre obiectivele proiectului, în care este implicată echipa de la Facultatea de Farmacie, coordonată de prof. dr. Cecilia Cristea, este dat de „dezvoltarea unui prototip portabil, ușor de utilizat de către persoane nespecializate, pentru detecția pe teren a unor bacterii cu potențial patogen crescut și a unor protozoare, ce pot provoca contaminări sau anumite afecțiuni”.
Sursă foto: Facebook UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe