Newsflash
Diverse

Turul Capitalei pe bicicletă

de Dr. Laura Davidescu - aug. 26 2022
Turul Capitalei pe bicicletă

Bucureștiul găzduiește la 28 august competiţia „L’Étape România by Tour de France”, un eveniment adresat cicliștilor de toate vârstele și nivelurile de pregătire.

Turul Franţei, cea mai prestigioasă cursă ciclistă din lume, ajunge și în ţara noastră sub forma cursei-concept „L’Étape România by Tour de France”, ce se va desfășura la 28 august în Capitală, pe trei trasee cu grade diferite de dificultate.

L Etape atmosferaa

Viziunea din spatele acestui tip de cursă, prezentă deja în peste 20 de ţări, este de a descoperi destinaţii captivante pe două roţi, participantul simţindu-se, totodată, precum un ciclist în Turul Franţei.

Dar, spre deosebire de clasicul Tour de France, L’Étape este destinată atât cicliștilor cu experienţă, cât și amatorilor veniţi din ţară sau de peste hotare. Ei pot participa din șaua unei biciclete de șosea sau a unui mountain bike, principala condiţie fiind cea de vârstă, respectiv să aibă peste 10 ani.

Traseele pe care vor pedala concurenţii

Traseele au fost gândite în așa fel încât să nu încurce prea tare circulaţia și să existe variante de străbatere a orașului în toate sensurile într-o zi de duminică. Pentru elaborarea acestora, organizatorii au lucrat cu Brigada Rutieră, care a oferit consiliere în baza experienţei și a regulilor de trafic.
Cursa CITY ADVENTURE are 14 kilometri și este destinată tuturor amatorilor, inclusiv copii.

Participanţii vor lua startul din faţa Palatului Parlamentului și vor trece pe lângă repere ale orașului precum Muzeul Naţional de Istorie a României, Palatul CEC, Primăria Municipiului București sau Palatul Regal.

Al doilea traseu ca amploare este THE RIDE, are 42 de kilometri și este alcătuit dintr-o singură buclă, cu startul din imediata vecinătate a Parlamentului. Ruta trece prin puncte importante din Capitală, precum bd. Unirii, Arena Naţională, Palatul CEC, Primăria Municipiului București, Palatul Regal, Ateneul Român, Palatul Victoria, Arcul de Triumf și Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Cel mai lung traseu este THE RACE, care are 85 de kilometri și este alcătuit din două bucle THE RIDE.

Asistenţa medicală în cadrul cursei

Competiţia va beneficia de asistenţă medicală de urgenţă pe tot parcursul zilei. Ambulanţele prezente la eveniment sunt destinate intervenţiei medicale de urgenţă (tip C) și sunt echipate cu defibrilator, monitor, electrocardiograf, pulsoximetru, glucometru, ventilator mecanic, aspirator portabil și fix, injectomat și toate celelalte echipamente medicale prevăzute de regulamentele în vigoare la nivel naţional.

Echipa medicală prezentă la eveniment are înaltă pregătire profesională și vastă experienţă în medicina de urgenţă și va fi coordonată de doctorul Cristian Pandrea, medic primar Medicină de Urgenţă, coordonatorul Compartimentului de Primire Urgenţe al Spitalului Clinic Sanador și al Serviciului de Ambulanţă Sanador.

Ţinând cont de specificul curselor cicliste de șosea, cu deplasarea sportivilor de distanţe mari, resursele medicale de urgenţă vor trebui să se deplaseze împreună cu caravanele pe tot parcursul traseului.

„La acest tip de eveniment, situaţiile medicale de urgenţă la care ne așteptăm sunt, în principal, de tip traumatic (plăgi cu nivel variat de complexitate, traumatisme ale extremităţilor și chiar craniene, toracice și abdomino-pelvine). Dar pot exista și urgenţe legate de efortul fizic intens: sindroame de deshidratare, hipoglicemii, mai rar urgenţe cardiovasculare– puseuri hipertensive, tulburări de ritm cardiac, sindroame coronariene acute”, spune dr. Pandrea.

Pentru a minimiza riscul apariţiei unor probleme medicale, organizatorii recomandă înainte de înscrierea la cursă un control medical care să certifice o bună stare de sănătate cardiovasculară, metabolică, respiratorie și osteoarticulară a fiecărui participant.

Cum își monitorizează cicliștii starea de sănătate

Răzvan Jugănaru, campion naţional de mountain bike și directorul de traseu al competiţiei, precizează că „mai nou, cicliștii folosesc dispozitive care măsoară puterea, în waţi, pentru a determina forţa cu care apasă pe pedale, combinat cu măsurarea ritmului cardiac, ambele determinând nivelul de forţă și solicitare a organismului.

Razvan Juganaru

Răzvan Jugănaru este deţinătorul unui masterat în Educaţie Fizică și Antrenament Sportiv, cu 14 titluri de campion naţional la MTB Cross
Country, Maraton, Ciclocross și Velodrom și a urcat de peste 100 de ori pe podiumuri.

Pulsul poate fi influenţat de mai multe variabile, alimentaţie, efort, stres, motiv pentru care se combină cu măsurarea puterii”. Fiind o cursă desfășurată pe timp de vară, Jugănaru atrage atenţia asupra necesităţii unei bune hidratări, care ar trebui făcută în principal cu apă, dar „mai sunt indicate diferite substanţe de hidratare și mineralizare sau electroliţi puși în apă, precum magneziu, pentru a ţine crampele departe și pentru a prelungi gradul de hidratare la nivel celular”.

Despre alimentaţia cicliștilor

Nutriţia joacă un rol important în performanţa ciclistului, pentru că influenţează energia pe care sportivul o va avea pentru a participa la cursă și modul în care se va recupera ulterior efortului.

„Micul dejun [din dimineaţa cursei] contează foarte mult, iar acesta trebuie să fie foarte bogat în fibre și proteine, dar să nu provoace disconfort: lapte sau lapte de soia cu fructe de pădure proaspete, banane și seminţe amestecate într-un bol generos constituie o variantă bună”, spune directorul cursei.

El continuă și cu alte propuneri de meniuri bogate în proteine și carbohidraţi: „Omletă din cel puţin trei ouă, pâine prăjită din cereale integrale cu roșii la grătar sau la cuptor, două felii de cașcaval sau un smoothie făcut cu banane, unt de arahide, lapte și ovăz. Peste noapte, corpul folosește combustibil pentru a-și repara mușchii și pentru a furniza glucoză creierului. Scopul este de a include carbohidraţi cu eliberare lentă, o sursă de proteine și cel puţin un fruct sau o legumă pentru a crește profilul nutriţional al zilei”.

Pe parcursul cursei e important să se consume carbohidraţi, batoane proteice, apă cu magneziu și săruri minerale. Recomandate sunt și bananele și fructele uscate, de asemenea bogate în carbohidraţi. „Scopul este să se consume cam 60 de grame de carbohidraţi pentru fiecare oră de efort.

Este important să nu mâncaţi mai mult decât aveţi nevoie, deoarece stomacul va avea dificultăţi să digere în timpul efortului și acest lucru va duce la greaţă sau crampe”, mai precizează Răzvan Jugănaru. Când se termină cursa sau antrenamentul, prioritatea este înlocuirea energiei consumate, pentru refacerea rezervelor de glicogen și repararea micilor distrugeri musculare.

Masa de refacere trebuie să conţină 20-40 de grame de proteine și aproximativ 60-80 de grame de carbohidraţi, care pot fi însoţite și de legume, pentru a crește aportul de carbohidraţi și pentru a asigura o gamă largă de nutrienţi și fibre pentru sănătatea intestinală.

Miza concursului

Câștigătorii fiecărei curse (masculin/feminin) vor primi celebrul tricou galben, ca recunoaștere pentru performanţa realizată. Cel mai bun ciclist sub 25 de ani (bărbat sau femeie) va primi celebrul tricou alb, ca o dovadă a abilităţilor sale.

În plus, primii trei clasaţi în cursa THE RACE primesc înregistrare gratuită pentru L’Étape du Tour în Franţa. Susţinătorii, turiștii și pasionaţii acestui sport se vor bucura de atmosfera competiţiei în Piaţa Constituţiei, unde va fi amenajat un muzeu în aer liber al mărcii, food-court, asistenţă pentru cicliști, zonă de premiere cu scenă și numeroase activităţi realizate de sponsorii și partenerii evenimentului.

Mai multe detalii despre seria globală de evenimente și despre competiţia locală se găsesc pe site-ul oficial, romania.letapebytourdefrance.com

Citiți și: Competiția ciclistă L'Étape by Tour de France vine la București

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe