Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tularemia ulceroglandulară, asociată de obicei cu mușcătura de căpușă

de Magdalena Tănăsescu - mai 27 2024
Tularemia ulceroglandulară, asociată de obicei cu mușcătura de căpușă

Potrivit dr. Darius Simion, medic rezident boli infecțioase în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara, mușcătura de căpușă este cauza principală a tularemiei ulceroglandulare.

Tularemia este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie care afectează animalele sălbatice, căpușele și rozătoarele. Omul este infectat, de obicei, în lunile de vară, în urma contactului cu insecte. Principalele modalități de transmitere sunt: mușcătura de căpușă; contactul direct cu animale infectate; contactul cu apa sau solul infectat.

La om, cea mai frecventă poartă de intrare este pielea, prin mușcătura de căpușă sau a altor insecte și animale. După pătrunderea în piele, bacteria se multiplică la nivel local. Perioada de incubație este cuprinsă între 2-10 zile, la care ulterior se asociază leziuni ulceroase și inflamație. Există mai multe forme de tularemie, distribuite în funcție de modul de transmitere, expunere și virulența organismelor infectate.

„Cea mai frecventă formă întâlnită este tularemia ulceroglandulară, care este de obicei asociată cu mușcătura de căpușă. La copii se manifestă cu adenopatie laterocervicală, iar la adulți cu adenopatie la nivel inghinal, manifestări legate de zona unde s-a produs mușcătura”, precizează dr. Darius Simion într-un articol de profil. 

Diagnosticul de tularemie este confirmat prin teste de laborator, iar tratamentul constă în administrarea de antibiotice și medicamente simptomatice. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe