Newsflash
Apariții editoriale

Tuberculoza: cazuri prezentate pentru practicieni

Tuberculoza: cazuri prezentate pentru practicieni

În urmă cu 138 de ani, la 24 martie 1882, dr. Robert Koch anunţa că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza, deschizând astfel calea către diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

coperta tuberculosis-100-cases

Pentru a marca momentul descoperirii bacilului Koch, în fiecare an, la 24 martie, este celebrată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei (ZMLÎT). Scopul este de a sensibiliza populaţia generală, dar și decidenţii, cu privire la consecinţele devastatoare ale acestei boli asupra sănătăţii și economiei, precum și la implicaţiile sociale pe care le are. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, zilnic, aproape 4.500 de oameni își pierd viaţa din cauza tuberculozei și aproximativ 30.000 de oameni devin cazuri noi de boală.

Marcare cu lansare de carte

Anul acesta, marcarea ZMLÎT a coincis cu lansarea cărţii în limba engleză intitulată Tuberculosis: 100 case reports. Autori: un colectiv de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeș (Dispensarul PNF Pitești): Petru Emil Muntean, Emilia Ionescu și Ioana Pascu.

Mottoul care a stat la baza realizării acestei lucrări este „Cea mai gravă boală a lumii nu este azi lepra sau tuberculoza, ci mai degrabă sentimentul de a nu fi dorit, neiubirea și abandonul generalizat” (Maica Tereza). Cartea de faţă aduce în centrul atenţiei o boală care încă face ravagii la nivel mondial, cu morbiditate și mortalitate crescute: tuberculoză (TB). În ciuda progreselor medicale tehnologice și terapeutice, clinicienii continuă să se confrunte cu diverse aspecte clinico-radiologice pe care le poate acoperi boala, cu forme pulmonare și extrapulmonare la care diagnosticul rămâne adesea dificil sau întârziat. Existenţa unor probleme majore de sănătate publică, cum ar fi rezistenţa la medicamente (MDR-TB și XDR-TB), împreună cu factori de risc importanţi sunt condiţii care ameninţă progresele înregistrate în diagnosticul, îngrijirea și controlul TB.

Sprijin pentru practicieni

Într-o epocă în care informaţiile, inclusiv cele medicale, sunt adesea prelevate din surse online, tipărirea unei cărţi care reunește mai multe cazuri din practica clinică de zi cu zi poate fi doar salutară. Prezentarea sumară a principalelor aspecte clinico-biologice, împreună cu imagistica fiecărui caz în parte, oferă sprijin practic celor care lucrează în domeniul pneumologiei și nu numai.

Colecţia unui număr mare de cazuri clinice, inclusiv prezentarea formelor de tuberculoză extrapulmonare este dovada preocupării continue a autorilor în sprijinirea luptei împotriva TB, care rămâne o problemă majoră de sănătate publică în România. Dorinţa de a-ţi împărtăși cunoștinţele cu generaţiile tinere, aflate în formare, este o iniţiativă care trebuie apreciată în această lume modernă și provocatoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe