Newsflash
Internaționale

Traheostomia precoce, indicată la pacienţii cu SARS-CoV-2?

de Dr. Alina SIMACHE - dec. 18 2020
Traheostomia precoce, indicată la pacienţii cu SARS-CoV-2?

Realizarea traheostomiei percutane precoce în cazurile severe de COVID-19 cu indicaţie de ventilaţie mecanică asociază rezultate mai bune în comparaţie cu intubaţia translaringeală, arată un studiu.

Foto 2Deși recomandările curente sugerează întârzierea traheostomiei la pacienţii ce prezintă semne de ameliorare clinică, fiind promovată intubaţia translaringeală ca standard de îngrijire pe întreaga durată a ventilaţiei, utilizarea precoce a acesteia „evită eficient problema extubării eșuate, cu efecte adverse, precum necesarul de reintubare sau riscul de infectare”, a declarat dr. Antonio Rosano, unul dintre autorii cercetării.

Studiul a inclus 164 de pacienţi, iar dintre aceștia, 121 au fost traheostomizaţi la șase zile după intubaţia translaringeală, ceilalţi 43 rămânând numai cu intubaţia translaringeală. Rezultatele au evidenţiat o rată a mortalităţii de 63% la pacienţii fără traheostomie și de 46% la cei cărora li s-a efectuat procedura.

Prin urmare, s-a observat asocierea traheostomiei percutane precoce cu reducerea mortalităţii intraspitalicești. Totuși, aceasta nu implică o relaţie de tip cauză-efect și nu de­monstrează că traheostomia percutană precoce reduce singură mortalitatea.

Însă aceasta reduce durata de sedare și internarea în secţia de terapie intensivă, crește numărul de zile fără necesar de ventilaţie, poate facilita procesul de sevraj de ventilator și poate reduce extubările neplanificate sau eșuate, după cum a subliniat doctorul Rosano.


Notă autor:

Bibliografie
1. Rosano, Antonio MD; Martinelli, Enrico MD; Fusina, Federica MD; Albani, Filippo MD; Caserta, Rosalba MD; Morandi, Alessandro MD; Dell’Agnolo, Piera MD; Dicembrini, Alessandra MD; Mansouri, Leila MD; Marchini, Andrea MD; Schivalocchi, Valeria MD; Natalini, Giuseppe MD. Early Percutaneous Tracheostomy in Coronavirus Disease 2019, Critical Care Medicine: November 17, 2020 - Volume Online First - Issue - doi: 10.1097/CCM.0000000000004752
2. Reuters
3. Early Tracheostomy May Be Beneficial in Ventilated COVID-19 Patients-Medscape-Dec09, 2020

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe