Newsflash
Internaționale

De ce este bine să purtați mască dacă folosiți o toaletă publică

de Florentina Ionescu - aug. 26 2020
De ce este bine să purtați mască dacă folosiți o toaletă publică

Experții spun că atunci când trageți apa la toaletele publice, se pot forma „nori” de particule minuscule, care transportă virusurile, inclusiv SARS-CoV-2, cel care cauzează COVID-19.

Dacă erați tentat să nu vă îngrijorați cu privire la răspândirea COVID-19 atunci când folosiți o toaletă publică, acum oamenii de știință vin cu noi informații.

risc raspandire covid toalete pisoare

Un grup de cercetători de la Universitatea Yangzhou din China a raportat recent că prin trasul apei la toaletele publice se pot elibera în aer „nori” de aerosoli încărcați cu virusuri, pe care îi putem inhala în acel spațiu.

După ce au efectuat simulări adiționale pe computer, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu doar vasele de toaletă ne pot îmbolnăvi prin tragerea apei, ci și pisoarele pot prezenta aceleași pericole. În publicația Physics of Fluids, grupul de oameni de știință și-a împărtășit rezultatele muncii, prin simularea și urmărirea mișcărilor particulelor încărcate cu virusuri, atunci când se trage apa la pisoare, scrie www.sciencedaily.com.

Această muncă depusă de cercetători arată în mod clar că toaletele publice pot fi un loc periculos, pentru că există riscul persoanele care le folosesc să se infecteze cu diverse virusuri, în special în pandemia de COVID-19. Alte cercetări, de exemplu, au arătat că este posibil ca virusul SARS-CoV-2 să se transmită atât prin fecale, cât și prin urină.

Cercetătorii au folosit o metodă specială pentru a studia dinamica fluidelor și pentru a vedea modul în care are loc mișcarea particulelor în ceea ce privește actul de a trage apa. Însă simulările lor au scos la iveală și alte aspecte, extrem de îngrijorătoare. Traiectoria micilor particule care sunt aruncate în aerul din încăpere după ce se trage apa la un pisoar „manifestă un tip de răspândire externă, iar peste 57% dintre particule sunt transportate departe de pisoar”, explică unul dintre cercetătorii implicați în acest studiu, Xiangdong Liu.

Când bărbații folosesc pisoarele dintr-o toaletă publică, aceste mici particule pot să ajungă la înălțimea persoanei în decurs de 5,5 secunde, în comparație cu situația când se trage apa la vasul de toaletă normal – când particulele au nevoie de 35 de secunde pentru a ajunge la o înălțime ceva mai amre. Particulele de la pisoare, însă, „prezintă o tendință mai violentă de urcare”, iar viteza lor de urcare este mult mai mare decât cea a particulelor rezultate de pe urma acțiunii de a trage apa la vasul simplu de toaletă.

Purtarea măștii, obligatorie

Tot cercetătorul Xiangdong Liu explică de ce trebuie să purtăm mască dacă folosim toaletele publice:

„Din cercetarea noastră se poate concluziona că trasul apei la pisoare poate încuraja răspândirea bacteriilor și a virusurilor. Purtarea unei măști de protecție ar trebui să fie obligatorie în toaletele publice în timpul pandemiei, iar măsurile care să împiedice răspândirea particulelor din apa vasului de toaletă sunt necesare pentru a preveni răspândirea COVID-19”.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe