Newsflash
Internaționale

Teclistamab, util în mielomul multiplu recidivat sau refractar

de Dr. Diana Andronache - iun. 10 2022
Teclistamab,  util în mielomul multiplu recidivat sau refractar

Date recent publicate arată că terapia cu teclistamab se asociază cu beneficii clinice semnificative în cazul pacienţilor cu mielom multiplu refractar sau recidivat.

p1Mielomul multiplu reprezintă o formă de cancer din sfera hematologică, ce constă în proliferarea monoclonală a celulelor plasmocitare. Tratamentul standard al mielomului multiplu include administrarea de agenţi imunomodulatori, inhibitori de proteazom și anticorpi anti-CD38.

Însă terapiile disponibile pentru pacienţii care au avut o progresie a bolii după ce au primit acești agenţi terapeutici sunt limitate. Agentul de maturare a celulelor B (BCMA) reprezintă o nouă ţintă promiţătoare pentru terapia mielomului multiplu.

Teclistamab este un anticorp bispecific care vizează atât CD3 exprimat pe suprafaţa celulelor T, cât și BCMA exprimat pe suprafaţa limfocitelor B. Acesta mediază activarea celulelor T și liza ulterioară a plasmocitelor care exprimă BCMA. Un studiu de fază I-II recent publicat și-a propus să evalueze răspunsul global la teclistamab al pacienţilor cu mielom multiplu recidivat sau refractar.

Răspuns favorabil

După o perioadă medie de urmărire de 14,1 luni, terapia cu teclistamab a avut o rată globală de răspuns de 63%. Un răspuns parţial foarte bun sau mai bun a fost documentat la 58,8% dintre pacienţi, iar un răspuns complet sau mai bun la 39,4%. Durata medie până la primul răspuns a fost de 1,2 luni, iar durata medie până la obţinerea unui răspuns optim a fost de 3,8 luni.

Dintre cei 65 de pacienţi care au avut un răspuns complet sau mai bun, 30 (46%) nu au avut boală reziduală minimă. Durata medie a supravieţuirii fără progresie a fost de 11,3 luni, iar durata medie a supravieţuirii globale a fost de 18,3 luni.

Evenimente adverse frecvente au fost: sindromul de eliberare de citokine, neutropenie, anemie și trombocitopenie. De asemenea, infecţiile au fost frecvente. 

Citiți și: Sarcina la vârstă înaintată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe