Newsflash
Internaționale

Diagnosticarea mielomului multiplu cu ajutorul miARN

de Dr. Diana Andronache - dec. 4 2020
Diagnosticarea mielomului multiplu cu ajutorul miARN

Mielomul multiplu (MM) reprezintă o boală proliferativă malignă a celulelor plasmatice și este a doua cea mai frecventă afecţiune hematologică malignă.

        MicroARN-urile reglează posttranscripţional expresia genică prin inhibarea procesului de translaţie și/sau promovarea degradării ARN-ului mesager. Aceste molecule mici de ARN afectează multiple procese biologice celulare, iar expresia celulară modificată a fost asociată cu diferite patologii (bolile neurodegenerative, boala coronariană, ateroscleroza, diabetul), inclusiv cu anumite tipuri de cancer.

        Rezultatele unei metaanalize publicate în Journal of Bone Oncology arată că miARN-urile circulante ar putea fi utilizate ca biomarkeri în vederea diagnosticării precoce a MM. Cercetătorii au analizat 32 de studii în care au fost incluși 3.171 de subiecţi, dintre care 2.053 erau diagnosticaţi cu MM. S-a observat că sensibilitatea diagnosticării cu ajutorul miARN-urilor circulante (obţinute din ser sau plasmă) a fost de 0,81, iar specificitatea de 0,85. Raportul global de probabilitate pozitivă a fost 5,5, raportul de probabilitate negativă a fost 0,22, raportul de probabilitate de diagnostic a fost 25, iar aria de sub curbă a fost 0,90. Cu cât aria se apropie de valoarea 1, testul este mai bun, cu sensibilitate și specificitate mari. Aceste observaţii arată că miARN-urile circulante au avut o precizie relativ mare în diagnosticarea MM.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe