Newsflash
Știri

Târgul Național al Mierii: din cauza secetei, producţia a scăzut la jumătate

de L. Budin - sept. 16 2022
Târgul Național al Mierii: din cauza secetei, producţia a scăzut la jumătate

În acest an, producţia de miere a ţării este la jumătate faţă de medie, din cauza climei şi a secetei. Cu toate acestea, prețul produselor apicole nu va crește semnificativ, spun specialiștii.

Anul 2022 a fost defavorabil pentru apicultură, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.

targ-miere

Declarația vine în contextul celei de-a 24-a ediții a Târgului Național al Mierii (16 - 18 septembrie). Evenimentul se organizează, ca de obicei, pe platforma Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură din București.

Anul acesta este unul ciudat pentru apicultură, cu producţii sub 50% din media anuală, din cauza schimbărilor climatice. În primăvară a fost frig, au fost ploi, salcâmul a fost calamitat în proporţie de 60%, apoi a venit această secetă cruntă, florile s-au ofilit. Floarea-soarelui, din un milion şi ceva de hectare, mai mult de jumătate a fost ofilită şi nu s-a putut valorifica. Au fost şi zone geografice unde s-a putut recolta ceva miere, dar nu la nivelul producţiei normale, în condiţiile în care floarea-soarelui dă 40-45% din producţia medie anuală. În plus, consumul de miere al românilor este redus”, a spus Ioan Fetea.

Președintele ACA a adăugat că producătorii autohtoni nu mai au piaţă externă pentru miere: Asociaţia Crescătorilor de Albine n-a mai avut niciun contract pentru export anul acesta. 

Specialistul a pus acest fenomen pe seama faptului că Europa a rămas cu stocuri de miere de anul trecut şi, în plus, au venit cantităţi de miere mai ieftină din ţări extracomunitare.

Reprezentantul apicultorilor nu se aşteaptă la creşteri semnificative a preţurilor la miere, din cauza scăderii consumului, deşi cheltuielile au crescut cu 30-50%.

Ar putea fi o scumpire de 10%, maximum 15% la unele sortimente”, a spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.

Fetea a mai spus că apicultorii români au solicitat ajutoare de minimis de la bugetul de stat, însă nu vor primi anul acesta, fiindcă au fost sectoare agricole „mai calamitate”. 

La ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii, peste 100 de expozanţi îşi vor etala produsele: de la cele apicole, obţinute direct din stupină, până la preparate derivate –  suplimente nutritive, cosmetice etc, se arată pe site-ul Asociației Crescătorilor de Albine din România. 

ANPC: 6 tone de alimente expirate de trei ani au fost depistate la Costineşti

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe