În urmă cu 118 ani, la Târgu Cărbuneşti se construia primul aşezământ spitalicesc din Gorj. În 2010, sărbătoarea Spitalului a reunit, in corpore, înalte feţe bisericeşti, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, universitari, politicieni şi, desigur, actuali şi foşti conducători ai destinului acestui aşezământ de sănătate. Un reportaj de Paula Romanescu. "> Sub semnul bucuriei şi al credinţei - Viața Medicală
Newsflash
Reportaje

Sub semnul bucuriei şi al credinţei

de Paula ROMANESCU - oct. 22 2010
Sub semnul bucuriei şi al credinţei

   În urmă cu 118 ani, la Târgu Cărbuneşti se construia primul aşezământ spitalicesc din Gorj. În 2010, sărbătoarea Spitalului a reunit, in corpore, înalte feţe bisericeşti, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, universitari, politicieni şi, desigur, actuali şi foşti conducători ai destinului acestui aşezământ de sănătate. Un reportaj de Paula Romanescu.
 

   Celebrarea înfiinţării Spitalului Orăşenesc Târgu Cărbuneşti – primul aşezământ spitalicesc construit în judeţul Gorj –, ajunsă la cea de-a şasea ediţie şi sărbătorită la 9 octombrie, aminteşte că s-au împlinit 118 ani de-atunci, de când în satul Petreştii de Sus, localitate situată la confluenţa râurilor Gilort şi Blahniţa, în anul 1892, s-a fost dat în folosinţă bolniţa de aici în care au fost internaţi „60 de bolnavi de sex bărbătesc şi 30 de bolnavi de sex femeiesc“ şi, lucru deloc de neglijat, „nu a fost nici un decedat“.
   Evenimentul aniversar – s-a desfăşurat sub semnul bucuriei şi al credinţei. Reprezentanţi ai bisericii din Gorj, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Mitropolit Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei care a dat sărbătoririi înaltă binecuvântare, oaspeţii – toţi – au fost primiţi în semn de bun venit cu tradiţionala pâine şi sare. Slujba de pomenire a celor ştiuţi sau anonimi truditori întru dăinuirea şi înălţarea instituţiei spitaliceşti de aici a venit parcă să ne întărească în ideea că nici o faptă bună nu rămâne uitată de generaţiile care vor urma şi că noi, cei de astăzi, nu suntem decât una din treptele nesfârşitei coloane spre mai departe, spre mai şi mai sus. Au participat in corpore reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, oameni politici, reprezentanţi ai spitalelor din Gorj, Bucureşti, Craiova, Timişoara şi alte centre universitare din ţară; au fost prezenţi actuali şi foşti salariaţi ai Spitalului. (...)
Mai multe detalii în zairul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe