Newsflash
Știri

Studiu: jumătate dintre români iau antibiotice pentru durere în gât

de L. Budin - nov. 18 2022
Studiu: jumătate dintre români iau antibiotice pentru durere în gât

Societatea Română de Rinologie și Societatea Națională de Medicina Familiei lansează o campanie despre tratarea corectă a răcelii în sezonul rece.

Cu ocazia săptămânii dedicate conștientizării folosirii corecte a antibioticelor (World Antimicrobial Awareness Week, WAAW), marcată anual în perioada 18-24 noiembrie, Societatea Română de Rinologie și Societatea Națională de Medicina Familiei, cu sprijinul Reckitt, lansează campania „WAAW! Tot ce nu știai despre antibiotice și cum să tratezi corect o răceală comună”. Scopul este de a oferi românilor informații despre tratarea corectă a răcelii în sezonul rece.

Bannere-waaw

Un nou studiu global lansat recent arată o dependență ridicată de antibiotice pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi durerile în gât, se arată într-un comunicat.

În 2019, s-au înregistrat aproape 5 milioane de decese în lume, care au fost asociate cu rezistența la antibiotice - dintre care 1,3 milioane de decese au fost atribuite direct acesteia. Folosirea incorectă de antibiotice alimentează rezistența antimicrobiană, aceasta fiind a treia cauză de deces la nivel mondial.

Studiul Sore Throat & Antibiotic Resistance (STAR), inițiat de Parteneriatul Global pentru Infecții Respiratorii (GRIP) cu sprijinul Reckitt, realizat în mai 2022 și dat publicității în această săptămână, dezvăluie amploarea abuzului de antibiotice pentru o durere în gât. Studiul a constatat că peste jumătate dintre adulții chestionați au luat antibiotice pentru o afecțiune respiratorie precum durerea în gât în ultimele șase luni, în ciuda faptului că antibioticele sunt ineficiente pentru 9 din 10 dureri în gât.

Studiul, realizat pe 12.000 de persoane din întreaga lume, arată că în ultimele 6 luni cele mai întâlnite simptome cu care s-au confruntat respondenții au fost durerea în gât, strănutul, nasul înfundat și rinoreea. Mulți români încă folosesc antibiotice pentru simple răceli sau dureri în gât și nu au încredere că pot scăpa de simptomele răcelii sau gripei fără antibiotice.

Sezonul rece este în toi și vedem o explozie a cazurilor de viroze atât la adulți, cât și la copii. În România încă ne confruntăm deseori cu pacienți care vin în cabinete sau la farmacie pentru a cere antibiotice pentru a trata simple răceli sau dureri în gât. Este important să creștem gradul de educație, pentru a avea arme să tratăm infecții mai grave care chiar au nevoie de antimicrobiene”, a declarat dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Infecțiile căilor aeriene superioare (nas, sinusuri, faringe, laringe, ureche) sunt responsabile de o mare parte a consumului nejustificat de antibiotice.

Cei mai mulți pacienți nu au nevoie de antibiotice ci doar de medicație simptomatică (...) pentru a se recupera. În jur de 90% din durerile în gât au o etiologie virală și nu necesită antibiotice. Rata ridicată de prescriere a antibioticelor pentru viroze respiratorii contribuie semnificativ la creșterea rezistenței bacteriene”, a declarat prof. dr. Codruț Sarafoleanu, secretar general al Societății Române de Rinologie.

Este important ca românii să înțeleagă cum se poate trata corect o răceală comună sau o durere în gât.

Campania pe care o lansăm azi își propune să aducă în atenție obiceiurile de consum de antibiotice și să educe cu privire la rolul acestora și al altor medicamente în tratarea infecțiile căilor respiratorii superioare”, a declarat dr. Vlad Budu, președinte executiv, Societatea Română de Rinologie.

Date cheie din studiul STAR pentru România, respondenți 25–34 de ani:

  • 49% cred că antibioticele sunt eficiente pentru durerile în gât; 
  • 36% consideră că nu au suficiente cunoștințe pentru a trata bolile respiratorii fără antibiotice; 23% s-ar simți anxioși să fie tratați pentru boli respiratorii fără antibiotice;
  • 57% cred că antibioticele ameliorează durerea;
  • 54% sunt de acord că antibioticele sunt eficiente pentru răceli și gripă; 54% sunt de acord că antibioticele ameliorează rapid simptomele;
  • 42% cred că antibioticele ar trebui să fie disponibile la cerere de la farmacie, iar 35% cred că ar trebui să fie disponibile fără prescripție medicală;
  • 46% sunt de acord că ar trebui păstrate antibioticele rămase pentru data viitoare când familia se îmbolnăvește;
  • doar 69% cred că sunt destul de bine informați despre modul în care antibioticele acționează asupra bolilor respiratorii; 63% sunt îngrijorați de rezistența la antibiotice, 49% ar fi interesați să afle mai multe despre rezistența la antibiotice.

Informații și materiale despre campanie se vor afla pe canalele online ale celor două societăți. Se vor realiza materiale media și social media și se vor atrage în campanie și alte societăți medicale, experți, lideri de opinie și influenceri, se subliniază în comunicat.

Se deschide primul centru multifuncțional de terapie și cercetare în autism

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe