Newsflash
Știri

Studiu IRES: 45% dintre angajatii din industria jocurilor de noroc s-ar vaccina anti-COVID

de Dorina Novac - mar. 23 2021
Studiu IRES: 45% dintre angajatii din industria jocurilor de noroc s-ar vaccina anti-COVID

Un studiu derulat de IRES scoate în evidență că 45% dintre români vor să se vaccineze, 33% sunt reticenți la vaccinare, iar 22% nu s-au hotărât până la momentul desfășurării sondajului.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat, în perioada 5-9 martie, un studiu dedicat percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor angajaților din industria jocurilor de noroc cu privire la procesul de vaccinare împotriva COVID-19”.

vaccin covid-19

Dintre cele 3 vaccinuri folosite, 1 din 3 respondenți preferă Pfizer, iar 1 din 10 nu are nicio preferință.

Datele arată că există o nevoie reală de informare cu privire la vaccinurile anti-COVID-19.

studiu ires 3

„Principalele informații de interes pentru populație sunt legate de: modul în care vaccinurile au fost testate (studii clinice), gradul de incidență și gravitatea efectelor adverse, eficiența lor, durata imunizării”, potrivit unui comunicat.

Potrivit studiului IRES, 54% dintre respondenți au o opinie favorabilă despre vaccinuri în general, 15% rămân reticenți cu privire la acestea, iar 1 din 3 nu are nici opinii pro, nici opinii contra vaccinurilor.

Susținătorii vaccinului au drept motivație protejarea sănătății lor și a familiei, dar și revenirea la viața de dinainte de pandemie, fără restricții, inclusiv din perspectiva locului de muncă. Indecișii au ca principale argumente: teama de reacții adverse, îngrijorări privind siguranța și eficiența vaccinului împotriva COVID-19.  

studiu IRES

Scepticii sunt, în plus, marcați de neîncredere în autorități și în companiile farmaceutice sau de negarea existenței sau gravității COVID-19.

Angajatorii, punct de referință pentru indeciși și sceptici

„Încrederea în politicieni și mesajele lor pro-vaccinare este de doar 5%, încrederea în mesajele vedetelor este apreciată de doar 4% dintre respondenți, iar 18% dintre indeciși s-ar vaccina ca urmare a unui exemplu oferit de sportivi”, potrivit sondajului.

Același studiu arată că angajatorii sunt un punct de referință crucial pentru mulți angajați.

Membrii familiei, angajatorii și colegii sunt primele 3 categorii de persoane despre care indecișii cred că ar putea să-i convingă să se vaccineze împotriva COVID-19.

studiu 4

De altfel, 62% din angajați s-ar imuniza dacă angajatorul le-ar recomanda acest lucru. În plus, aproape două treimi din respondenți ar fi dispuși să primească mai multe informații despre vaccinarea împotriva COVID-19 de la angajatori, care sunt percepuți drept o sursă sigură de informare, un vector de influență pro-vaccinare.

„Studiul relevă că angajatorii sunt considerați o sursă de informare și un vector de influență pentru angajați. Informațiile oferite de angajatori, exemplul propriu oferit de colegi și angajatori pot influența percepția, atitudinea și comportamentul angajaților, astfel încât opțiunea de vaccinare să fie o decizie adecvată și informată”, a declarat Dan Jurcan, director al Departamentului Cercetare al IRES.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 3.963 de angajați din industria pariurilor și jocurilor de noroc de tip slot-machine, la comanda asociațiilor profesionale reprezentative ale industriei, Romslot, Romanian Bookmakers și Rombet.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe