Newsflash
Internaționale

Studiu despre efectul negativ al focurilor de artificii

de L. Budin - feb. 1 2023
Studiu despre efectul negativ al focurilor de artificii

Pe lângă efectul negativ al zgomotelor puternice și luminii, artificiile poluează mediul cu metale grele, arată cercetătorii din Australia.

Un studiu realizat de Universitatea Curtin din Australia a dezvăluit impactul „foarte dăunător” al focurilor de artificii asupra vieţuitoarelor şi mediului înconjurător, cercetătorii solicitând alternative ecologice.

focuri-artificii

Cercetarea, publicată în jurnalul „Pacific Conservation Biology”, examinează impactul artificiilor, analizând efectele ecologice ale acestui tip de evenimente organizate cu ocazia sărbătorilor importante din India, Statele Unite, Noua Zeelandă şi din diverse regiuni din Europa, informează Xinhua și Agerpres.

Echipa de cercetare a declarat, într-un comunicat, că momentul în care sunt organizate evenimente cu focuri de artificii coincide, la scară largă, cu mişcările migratorii sau reproductive ale faunei sălbatice şi, prin urmare, se pot înregistra efecte adverse asupra acestor populaţii pe termen lung.

Printre exemplele incluse în studiu sunt menţionate focurile de artificii de la festivalurile din Spania care au impact asupra reproducerii vrăbiilor de casă, precum şi leii de mare din America de Sud, care îşi schimbă comportamentul în timpul sezonului de reproducere ca urmare a artificiilor de Anul Nou din Chile.

Philip Bateman, autorul principal al studiului şi profesor asociat la Curtin’s School of Molecular and Life Sciences, a declarat pentru Xinhua că artificiile nu numai că produc zgomot şi poluare luminoasă, care provoacă suferinţă în rândul animalelor domestice pe termen scurt, dar au şi un impact mult mai mare asupra faunei sălbatice pe termen lung.

Focurile de artificii pot avea efecte de amploare prin poluarea aerului pe care o produc, precum şi prin zgomote şi lumini”, a spus Bateman.

Poluanţii precum metalele grele, odată ajunse în mediul înconjurător, pot avea efecte pe termen lung, degradând natura şi scăzând sănătatea vieţuitoarelor sălbatice, a adăugat el.

Cercetătorii au opinat că interzicerea focurilor de artificii în perioadele sensibile de migraţie a faunei sălbatice sau în perioadele de împerechere ar putea limita impactul negativ. Ei solicită, de asemenea, înlocuitori ai artificiilor clasice mai prietenoși cu mediul, cum ar fi spectacolele cu drone.

Apele Române amplasează pe râuri şapte sisteme de colectare a PET-urilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe