Newsflash
Internaționale

Infecţiile respiratorii în timpul sarcinii dau anomalii cardiovasculare congenitale

de L. Budin - apr. 4 2023
Infecţiile respiratorii în timpul sarcinii dau anomalii cardiovasculare congenitale

Riscul de a dezvolta anomalii congenitale majore a fost de trei ori mai mare în cazul în care mama suferise o infecţie respiratorie în primul trimestru de sarcină, arată un studiu australian.

Infecţia respiratorie acută în primul trimestru de sarcină este asociată cu un risc mai mare de apariţie a unor anomalii cardiovasculare la bebeluşi, conform unui studiu efectuat la Universitatea din New South Wales (UNSW) din Sydney, Australia.

sugar-bolnav-teste

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific BMC Pregnancy and Childbirth. A analizat peste 1,4 milioane de date medicale de la naştere, în statul australian New South Wales, între anii 2001 şi 2016, informează agențiile Xinhua și Agerpres.

Dintre aceste cazuri, 1.547 de mame au raportat infecţii respiratorii acute, 399 au raportat gripă şi 129 au raportat infecţii cu risc ridicat în timpul primului trimestru de sarcină.

Potrivit studiului, în timpul primului trimestru, doar anumite anomalii cardiovasculare congenitale majore au fost asociate în mod semnificativ cu infecţiile respiratorii acute.

Riscul de a dezvolta anumite anomalii congenitale cardiovasculare majore a fost de trei ori mai mare în cazul în care mama suferise o infecţie respiratorie acută în primul trimestru de sarcină.

Abrar Chughtai, autor principal al studiului şi lector la UNSW, a declarat că la baza asocierii între infecţiile respiratorii la începutul sarcinii şi defectele cardiace s-ar putea afla mai multe motive.

De exemplu, unele boli infecţioase pot trece direct la copil prin placentă, ceea ce duce la probleme în dezvoltare. Un alt motiv este utilizarea medicamentelor. Mama poate avea nevoie să ia antibiotice sau alte medicamente pentru a trata infecţiile. Acestea pot afecta indirect copilul”, a precizat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă recomandă evitarea, pe cât posibil, a infecţiilor respiratorii în timpul sarcinii şi utilizarea măsurilor de prevenţie, cum ar fi vaccinarea contra agenţilor patogeni respiratori pentru protecţia faţă de anomaliile congenitale.

Workshop: Prevenirea și controlul infecțiilor în spitale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe