Newsflash
Știri

Studiu: Creșterile salariale nu au rezolvat lipsa medicilor

de Dorina Novac - sept. 15 2022
Studiu: Creșterile salariale nu au rezolvat lipsa medicilor

Peste 350 de mii de persoane lucrau în anul 2020 în sistemul sanitar public şi privat din România, reprezentând aproximativ 6,6% din totalul salariaţilor, arată datele unui studiu.

lipsa medicilor

„Excluzând categoria altor tipuri de personal sanitar cu studii superioare, pentru care datele sunt disponibile doar începând cu 2015, observăm o creştere semnificativă a personalului sanitar, de la un vârf de aproximativ 270 de mii în perioada anterioară lui 2015 la 330 de mii în 2020. Totuşi, în ciuda creşterii semnificative a personalului sanitar în ultimii ani, România stă destul de prost când vine vorba de numărul de medici la mia de locuitori, doar cinci state (Franţa, Belgia, Luxemburg, Marea Britanie şi Polonia) având în 2019 mai puţini medici la mia de locuitori decât România”, potrivit studiului „Situaţia personalului sanitar din România”.

Datele cercetării lansate de Fundaţia Friedrich Ebert România precizează că situaţia este ceva mai bună în ce priveşte asistenţii medicali, dar nici aici România nu excelează în vreun fel, din nou, în ciuda unei creşteri puternice în a doua parte a anilor 2010, scrie Agerpres.

Citește și: Studiu: trei sferturi dintre angajații din sănătate sunt nemulțumiți de salarii

Din punct de vedere cantitativ, medicina de familie (astăzi o activitate în cea mai mare parte privată) a rămas mult în urma celorlalte servicii medicale.

Stomatologii, farmaciştii, dar şi medicii de familie (în special după 2015) au o prezenţă cu totul neglijabilă în sistemul public, aceste activităţi fiind practic în totalitate privatizate – împreună, reprezintă aproximativ 37% din personalul sanitar din sistemul privat, faţă de sub 3% în sistemul public.

Studiul relevă că zonele bogate au fost principalele beneficiare ale creşterii personalului sanitar în ultimii ani, în timp ce în zonele sărace vorbim de stagnare şi chiar declin.

La o extremă, regiunea Bucureşti-Ilfov are cel mai mare câştig salarial mediu şi cel mai mare număr de personal sanitar mediu pe cap de locuitor; la cealaltă extremă, judeţe precum Călăraşi sau Giurgiu, cu salarii foarte mici şi puţin personal sanitar.

„Creşterile salariale nu au rezolvat însă problema lipsei de personal în afara acestor centrelor urbane dezvoltate, într-o anumită măsură chiar contribuind la creşterea inegalităţilor teritoriale. Creşterile salariale s-au dovedit a fi necesare, dar insuficiente pentru a rezolva problema lipsei personalului din sistemul public de sănătate. (...) Ele ar trebui complementate de alte măsuri privitoare la personalul medical şi sistemul sanitar, dar şi de o strategie mai amplă de reducere a inegalităţilor socioeconomice”, susţin semnatarii studiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe