Newsflash
Știri

Stress Congress 2023: IA trebuie să fie utilizată responsabil şi etic

de L. Budin - sept. 29 2023
Stress Congress 2023: IA trebuie să fie utilizată responsabil şi etic

Ministerul Sănătăţii dorește o digitalizare inteligentă a sistemului de sănătate cu fonduri din PNRR, a afirmat secretarului de stat Tiberius Marius Brădăţean.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, a subliniat, în cadrul unei dezbateri, că inteligenţa artificială (IA) trebuie dezvoltată şi utilizată în mod responsabil şi etic, pentru a fi la dispoziţia tuturor. Inteligenţa Artificială înseamnă o serie de provocări, a subliniat ministrul, citat de Agerpres.

Una dintre cele mai mari provocări este să ne asigurăm de faptul că IA este dezvoltată şi utilizată într-un mod responsabil şi etic. Trebuie să ne asigurăm că inteligenţa artificială nu este utilizată pentru a crea sisteme discriminatorii sau care ne pot dăuna în vreun fel. O altă provocare importantă în acest domeniu este să ne asigurăm că inteligenţa artificială este accesibilă tuturor”, a spus ministrul la cea de-a VI-a ediţie a Stress Congress 2023.

El a adăugat că IA nu trebuie să fie accesibilă doar unei elite. 

De această tehnologie trebuie să beneficieze toţi oamenii. (...) Ne poate ajuta să rezolvăm unele dintre cele mai mari probleme ale omenirii, cum ar fi chestiuni legate de climă, de boli şi poate chiar să ne ajute să atingem tinereţea fără bătrâneţe. (...) Toate aceste provocări şi oportunităţi pe care inteligenţa artificială le aduce sunt luate în considerare în Strategia Naţională pentru Inteligenţa Artificială, pe care ministerul nostru a lansat-o chiar în această săptămână în dezbatere publică”, a mai afirmat Bogdan Ivan Gruia.

Potrivit secretarului de stat Tiberius Marius Brădăţean, Ministerul Sănătăţii îşi doreşte să facă o digitalizare inteligentă a sistemului de sănătate cu fonduri din PNRR.

Trebuie să luăm în calcul două aspecte: impactul digitalizării asupra populaţiei generale, dar, nu în ultimul rând, impactul digitalizării asupra populaţiei medicale, asupra profesioniştilor din sistem. (...) Trebuie să ne gândim că vom gestiona un număr impresionant de date cu caracter personal şi vom gestiona un număr impresionant de intrări în sistemul informatic din sănătate în ceea ce priveşte datele statistice”, a arătat secretarul de stat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe