Pentru depăşirea problemei dificile de a prezice care tulpină de gripă B va circula în orice anotimp dat, MedImmune a depus cerere pentru aprobare în SUA a unui vaccin gripal tetravalent, care conţine două tulpini de virus gripal B, aflăm din BASIC (Buletinul de informaţii săptămânale al Institutului Cantacuzino).
Vaccinurile antigripale sezoniere au conţinut trei virusuri, două subtipuri de gripă A (A/H1N1, A/H3N2) şi virus de tip B. Dar, în ultimii ani, virusurile de tip B din două linii diferite de evoluţie, Yamagata şi Victoria, au circulat imprevizibil la diferite niveluri. Din cauza termenelor de producţie, tulpinile care urmează să fie utilizate în vaccinurile gripei sezoniere trebuie să fie selectate cu cel puţin şase luni înainte de începerea sezonului. Acest lucru necesită ca experţii în gripă să analizeze şi să recomande tulpinile care circulă mai frecvent. Deşi tulpinile de tip A prognozate au avut o potrivire de 9 din 10 ani, alegerea tulpinii B de foarte multe ori nu a avut acelaşi succes. În contextul ultimilor ani, când se înregistrează o circulaţie în paralel a virusurilor din ambele linii de evoluţie, alegerea unui singur virus nu a oferit protecţie faţă de celălalt, ceea ce a dus în discuţie folosirea a două virusuri de tip B în vaccinurile anuale. CDC-Atlanta semnalează într-un raport recent că în cele mai multe sezoane din ultimii 10 ani, virusurile din ambele linii de evoluţie au circulat concomitent. În Statele Unite, într-un interval de 10 ani, virusul gripal predominant circulant de tip B a fost diferit în cel puţin cinci sezoane de cel selectat în vaccin.
În studiile clinice la adulţi şi copii, vaccinul viu atenuat tetravalent a fost comparat cu două versiuni diferite ale vaccinului trivalent. Specialiştii au declarat că vaccinul tetravalent a indus răspunsuri imune la ambele tulpini B, iar răspunsurile imune pentru toate cele patru tulpini din vaccin au fost comparabile cu răspunsurile imune induse de vaccinurile trivalente. Virusurile gripei B provoacă în general o boală mai puţin severă decât cele de tip A, dar în anumite situaţii şi ele pot determina cazuri severe. Se consideră că includerea unei tulpini B suplimentare într-un vaccin gripal anual ar putea oferi un beneficiu direct de sănătate pentru persoanele vaccinate, în cazul în care tulpina B corectă nu este selectată pentru a fi inclusă într-un vaccin trivalent, sau dacă virusurile din ambele linii de evoluţie circulă concomitent.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe