Newsflash
Știri

Unitatea Mobilă de Transport Sânge se deplasează oriunde este nevoie de sânge

de Florentina Ionescu - mar. 14 2023
Unitatea Mobilă de Transport Sânge se deplasează oriunde este nevoie de sânge

Premieră în România: Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS) este disponibilă de astăzi, 14 martie, în beneficiul pacienților din spitalele românești care au nevoie urgentă de sânge.

Creșterea numărului de donatori de sânge din România, precum și scăderea timpilor de așteptare pentru pacienții aflați în stare gravă în spitalele din țară sunt principalele beneficii ale celui mai nou proiect al asociației Donorium și Centrului de Transfuzie București, cu sprijinul OMV Petrom. 

AutosanitaraOMV-3

Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS) este un vehicul special dotat, care se poate deplasa, pe baza de solicitare, oriunde pe teritoriul României, pentru a ajuta la prelevarea sângelui și transportarea acestuia în centrele de transfuzii sau acolo unde există o urgență majoră sau o nevoie rapidă de sânge.

Concret, mașina se deplasează oriunde există nevoie de sânge, preluat de la centrele de transfuzie, în limita stocului, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Va contribui la creșterea numărului de donatori de sânge

„Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS) este o premieră pentru România. Mașina ne va oferi posibilitatea să fim mult mai mobili, să transportăm sânge acolo unde este nevoie, în condiții de siguranță. Toate acestea vor contribui la creșterea numărului de donatori de sânge din România, dar și la scăderea timpilor de transport către spitale, pentru situații de urgență. Sperăm ca într-un an de zile să creștem cu aproximativ 10% numărul de donatori de sânge față de câți sunt acum, declară dr. Doina Goșa, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină București. 

Sunt foarte mulți pacienții care așteaptă ca spitalele să procure necesarul de sânge. Toate acestea au ca scop eficientizarea sistemului de transfuzie și redistribuirea sângelui acolo unde este nevoie. Nu este suficient să mergem să donăm o singură dată, pentru că nevoia de sânge este constantă, astfel că România are nevoie permanent de donatori”, a declarat Dragoș Mutașcu, președinte Donorium. 

AutosanitaraOMV-8

Vara mai puțini români donează sânge decât de obicei

În fiecare an, perioada de vară și vacanțele duc la scăderea numărului de donatori, iar prin proiecte de genul acesta se încearcă și stimularea donărilor de sânge în lunile iulie și august. De exemplu, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București, care alimentează cu sânge toate marile spitale din Capitală, numărul de donatori a scăzut cu aproximativ 30% vara trecută.

Ca atare spitalele din țară sunt nevoite să amâne operații din cauza lipsei de sânge. La Iași de exemplu, la cel mai mare spital din Moldova, se amână aproape zilnic câte două intervenții, se arată în comunicat.

Unul din zece pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge. Dintr-o singură donare, medicii fac două sau trei unități de componente de sânge.

România, pe ultimele locuri din Europa la donare de sânge, Austria pe primul loc

România se află pe ultimele locuri în Europa, cu un procentaj de aproximativ 2% oameni care donează periodic, comparativ media europeană de 10%. Totodată, 37% dintre europeni sunt donatori voluntari de sânge.

Deși se constată o creștere a acestei tendințe în ultimii ani, statisticile arată că, în comparație cu generațiile mai în vârstă, tinerii nu sunt atât de interesați de acest lucru.

Cei mai mulți donatori de sânge provin din Austria. Aici, 66% dintre cetățeni participă la astfel de acțiuni. Printre statele membre cu un procent ridicat de donatori se numără Franța, Grecia și Cipru. La polul opus se poziționează Portugalia (22%), Italia, Polonia, Malta și Suedia.

Ce condiții trebuie să îndepliniți ca să puteți dona sânge?

  • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
  • greutate peste 50 de kilograme
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
  • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
  • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
  • sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

În plus trebuie să fiți cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate.

Ce beneficii aveți dacă donați sânge?

- Investigații medicale gratuite

- Susținerea sănătății emoționale

- Menținerea sănătății cardiovasculare

- Gestionarea greutății

- Reducerea nivelului de fier în cazul pacienților cu hemocromatoză

- În funcție de orașul în care donează, donatorul de sânge mai poate primi tichete de masă, o zi liberă de la serviciu sau școală, decontarea cheltuielilor de transport dacă procedura se realizează în alta localitate decât cea în care acesta își are reședința, tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă este depistată o anemie în urma donărilor repetate. 

Potrivit studiilor publicate în Jurnalul American de Epidemiologie, donatorii de sânge au cu 33% mai puține riscuri să sufere de o boală cardiovasculară și au cu 88% mai puține riscuri să sufere un infarct miocardic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe