Newsflash
Știri

Un vaccin pentru coronavirusul din China ar putea fi creat de cercetătorii din Timișoara

de Florentina Ionescu - ian. 31 2020
Un vaccin pentru coronavirusul din China ar putea fi creat de cercetătorii din Timișoara

Cercetătorii unui centru medical specializat în tratamentul cancerului, din Timișoara, propun o strategie pentru vaccinarea contra coronavirusului din China, personalizată pentru populația țării noastre.

Un vaccin personalizat pentru populația României, care să ofere protecție locuitorilor țării noastre contra coronavirusului, ar putea fi dezvoltat folosind o tehnologie utilizată în vaccinarea personalizată în cancer, anunță cercetătorii centrului OncoGen Timișoara. 

vaccin personalizat romania ar putea fi conceput la timisoara

Abordarea propusă de specialiștii timișoreni pentru identificarea potențialelor peptide candidate pentru vaccin urmează o strategie mai personalizată, numită vaccinomică. Aceasta este bazată pe selecția de proteine virale-țintă cu rată de mutație mai scăzută și pe construcția de peptide adaptate caracteristicilor genetice imune ale populațiilor-țintă, care pot varia în funcție de aria geografică și de etnicitate.

Pe baza variației în alela ce codează MHC uman (antigenul leucocitar uman), vaccinurile bazate pe peptide pot fi dezvoltate cu specificitate pentru o comunitate sau un individ. Selecția peptidelor care pot acționa sub formă de vaccin este determinată de capacitatea de legare a peptidei virale procesate cu moleculele majore de complex de histocompatibilitate (MHC) clasa I și II și poate varia în funcție de alelele HLA relevante. Propunerile noastre de peptide sunt aplicabile populației române. Este vorba despre un vaccin individualizat populațional”, a explicat prof. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul centrului de cercetări OncoGen Timișoara și vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.

Totodată, dr. Virgil Păunescu precizează că echipa lui a propus o serie de peptide imunogenice, adică un amestec care să acopere, în practică, toată populația României. Cercetătorii au ținut cont de caracteristicile imune ale populației din România, de tip caucazian ale răspunsului imun la diverși stimuli antigenici, în cazul de față la coronavirus, și au folosit datele publicate – adică structura genomică a coronavirusului.

Peptidele imunogenice au fost dezvoltate de cercetătorii acestui centru din Timișoara prin aplicarea unei tehnologii utilizate în vaccinarea personalizată în cancer, bazată pe long neoantigen peptides”. Această tehnologie se află, în prezent, în studii clinice pentru tratarea cancerului.

Folosind acest exemplu, alte peptide pot fi identificate atât pentru populația caucaziană din regiuni geografice diferite, cât și pentru alte comunități.

Vom continua cu validarea acestor peptide și a modelului prezentat. Vom comanda aceste peptide în Germania, sub formă de pulbere, şi le vom aduce în România, în aproape o lună. Apoi, vom verifica dacă dau reacţiile pe care le bănuim în studii de laborator, a conchis prof. dr. Virgil Păunescu.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 


Notă autor:

Sursa foto: CDC pe site-ul Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe