Newsflash
Știri

Traseul pacientului depistat pozitiv la SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - oct. 28 2020
Traseul pacientului depistat pozitiv la SARS-CoV-2

În urma evaluării telefonice a medicului de familie, pe baza unui chestionar prevăzut în fișa de monitorizare aprobată de autorități, pacienții cu COVID-19 vor fi încadrați în mai multe categorii clinice.

Ordinul ministrului sănătății care a fost publicat ieri (Ordin 1819) în Monitorul Oficial nr. 993, din 27 octombrie, prevede și modificări ale traseului pacientului depistat pozitiv la coronavirusul SARS-CoV-2. 

pacient suspiciune

În urma evaluării telefonice a medicului de familie, pe baza chestionarului prevăzut în Fișa de monitorizare din anexa la acest Ordin, pacienții vor fi încadrați în următoarele categorii clinice:

a) Pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare, care nu necesită internare – se pot izola la domiciliu sau la locaţia declarată, în situația în care declară că are condiții de izolare, sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, ori în spaţii special desemnate în cazul în care nu are condiții de izolare; în cazul izolării la domiciliu sau în locația declarată de pacient, medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sanătate.

Aceşti pacienţi asimptomatici/simptomatici cu forme uşoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declaraţi vindecaţi fără al doilea test de control, îşi pot relua activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. 

fisa de monitorizare a pacientului

b) Pacienții simptomatici cu factori risc, la recomandarea medicului de familie, la solicitarea și cu acordul lor vor fi transportați prin intermediul SAJ/SABIF, la spitalele prevăzute în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 555/2020, unde vor fi evaluaţi clinic, prin teste de laborator, și, dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic.

Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi, sau fără internarea pacientului (consult şi examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU).

c) Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internaţi, cu acordul lor, în spitale de faza I sau II care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de faza I sau II nu au secţii de terapie intensivă, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant. 

 

V-ar putea interesa și:

România are acum cadrul legal pentru folosirea testelor de antigeni SARS-CoV-2 

Pacientul pozitiv SARS-COV-2 nu mai trebuie retestat RT-PCR 

Criterii de internare şi externare pentru pacienţii cu COVID-19 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe