Newsflash
Știri

Sezonul congreselor

de Dr. Aurel F. MARIN - sept. 28 2011
Sezonul congreselor
   După ce, la amiază, Soarele trece de punctul autumnal al eclipticii şi intrăm oficial în toamna astronomică, în ultimele acorduri ale Festivalului „George Enescu“, gândul se îndreaptă de la vacanţă către iminenta deschidere a anului universitar, către lucrurile „serioase“, specifice profesiei medicale. Chiar din acest sfârşit de săptămână, de altfel, se dă startul unui „sezon al congreselor“, aşteptat, anticipat şi pregătit de cei mai mulţi dintre noi. Un sezon care anunţă prezenţa în România a unor personalităţi de prestigiu, noutăţi ştiinţifice şi metodologice, actualizări cu aplicaţii practice imediate şi încă multe altele.
   Toamna congreselor debutează în forţă, cu Romanian Brain Days, la Bucureşti, sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale, dar şi cu congresele chirurgilor cardiovasculari (Poiana Braşov) şi implantologilor (Timişoara), conferinţele de neurofiziologie electrodiagnostică, respectiv bioetică (Bucureşti), laseri în stomatologie (Sibiu) – pentru a aminti doar câteva din reuniunile acestui weekend.
   Sunt anunţate, pentru săptămânile următoare, congresele de cardiologie (anul acesta – ediţia jubiliară!), pediatrie, neurochirurgie, hepatologie, oftalmologie, stomatologie (UNAS), endocrinologie, psihotraumatologie, psihiatrie, ortopedie, medicină de familie, chirurgie endoscopică… Oferta este una foarte variată şi bogată, avem de unde alege.
   Desigur, este de sperat ca această efervescenţă ştiinţifică a perioadei următoare să fie mai mult decât o simplă bifare a unor repere din calendar, să fie dublată de o cercetare ştiinţifică tot mai valoroasă, de o ameliorare a practicii medicale cotidiene, de actualizarea conceptuală şi de punerea în acord cu progresele medicinii internaţionale. Tocmai numărul mare de evenimente ştiinţifice de larg interes face însă ca alegerea lor – limitată de timp, dar şi de resursele financiare – să fie dificilă, iar medicii să nu poată participa decât la câteva din aceste reuniuni. Săptămânalul „Viaţa medicală“  va continua să prezinte principalele puncte de interes ale celor mai importante congrese şi conferinţe organizate în ţara noastră (şi nu numai), demers în care contăm şi pe sprijinul colaboratorilor noştri. Îi invităm, totodată, pe organizatorii de astfel de reuniuni ştiinţifice, dar şi pe cititori, să comunice lumii medicale româneşti, prin intermediul ziarului nostru, concluziile de larg interes profesional, dar şi rezultate originale sau diverse aspecte practice desprinse din astfel de evenimente. Acolo unde este cazul, desigur – chiar dacă mai rare în anii din urmă, încă există congrese, conferinţe şi simpozioane în care participanţilor li se proiectează pe ecran simple texte „de manual“, unele inadecvate şi pentru uzul studenţilor… Dar nu excepţiile de acest gen fac regula.
   E locul aici să ne exprimăm şi o nedumerire: în condiţiile în care se vorbeşte tot mai mult de interdisciplinaritate şi de colaborare, am fost surprinşi să vedem şi suprapunerea temporală (nu şi spaţială!) a unor reuniuni din acelaşi domeniu… Pare greu de înţeles, pentru o specialitate care după mulţi ani de luptă în justiţie şi-a redobândit dreptul la existenţă, dar ortopezii pediatri – puţini la număr, să ne înţelegem – au decis să organizeze două congrese în acelaşi weekend, unul la Bucureşti, celălalt la Timişoara…
   Dincolo de orice, să privim cu interes sezonul congreselor şi să sperăm că expunerea la diversele niveluri de expertiză va fi valorificată de cât mai mulţi.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe