Newsflash
Știri

Război împotriva cancerului

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 22 2016
Război împotriva cancerului
     Ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu a prezentat miercuri, la București, principalele coordonate ale Planului național multianual integrat de control al cancerului 2016–2020 (PNCC), care urmează să fie propus spre adoptare prin hotărâre de guvern. PNCC pune la un loc ansamblul de măsuri organizate și finanțate de Ministerul Sănătății (MS), menite, potrivit ministrului, să îmbunătățească starea de sănătate a populației la risc și calitatea vieții bolnavilor de cancer, vizând în principal: o mai bună înscriere a îmbolnăvirilor în registrele de cancer; promovarea unui stil de viață sănătos; evitarea și combaterea factorilor de risc; măsuri de asigurare și control al calității diagnosticului și tratamentului multimodal și urmărirea lui în timp; noi proiecte de formare profesională; cercetarea în oncologie.
     Documentul include o serie de programe de control al cancerului pentru reducerea mortalității și incidenței prin măsuri de prevenire primară și secundară, pentru îmbunătățirea supraviețuirii și calității vieții bolnavilor de cancer. În acest sens se au în vedere noi programe-pilot de screening la nivel regional pentru cancerul de sân și cancerul colorectal, strategii de îmbunătățire a performanței actualului Program național de screening pentru cancerul de col uterin, cu pilotarea regională a screeningului primar HPV (Human Papilloma Virus), conform recomandărilor recente ale ghidurilor europene.
     Potrivit ministrului, PNCC are la bază evaluarea resurselor globale de control al cancerului în țara noastră, începută în anul 2013, în urma raportului misiunii de evaluare ImPACT pentru România efectuat de experți OMS, ai Uniunii internaționale de luptă împotriva cancerului și ai Agenției internaționale pentru energie atomică. Este un raport elaborat în cadrul parteneriatului politic european împotriva cancerului (EPAAC) și a acțiunii comune CanCon (Cancer Control Joint Action), ambele proiecte fiind finanțate de Comisia Europeană pentru a asigura elaborarea în toate statele membre a unor planuri naționale de control al cancerului.
     Dr. Florian Nicula, coordonatorul acestui demers, spune că în plan sunt stabilite termene și zone de evaluare, acolo unde încă nu sunt realizate, pentru că „în România, nu se cunosc exact infrastructurile necesare pentru diagnostic și tratament, și asta nu numai în cancer, nu există o catagrafie precisă a medicilor pe specialități, a cadrelor, pe zonă, pe număr de îmbolnăviri, iar aceste lucruri trebuie puse cap la cap înainte de a lua niște decizii“. El adaugă că sunt anumiți indicatori publicați de INSP, dar nu există această catagrafiere completă.
     Majoritatea statelor UE au în curs de implementare programe naționale de control al cancerului, a atras atenția doctorul Nicula; toate au la bază estimări naționale ale ponderii bolilor și promovează măsuri specifice care s-au dovedit a fi pretutindeni eficiente: prevenire, depistare precoce, tratament, cercetare, formare profesională. 
     Euro Health Consumer Index 2015 arată că  România înregistrează deficiențe în ceea ce privește rata de dezvoltare a noilor medicamente pentru tratamentul cancerului, sau rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe