Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Primul aparat de substituţie renală adaptat nou-născuţilor

Viața Medicală
Dr. Mariana MINEA vineri, 20 iunie 2014
     Specialiştii italieni au dezvoltat şi folosit în premieră la om un aparat miniatural de substituţie renală continuă, aflăm dintr-un articol publicat în revista Lancet. Aparatul pediatric de dializă de urgenţă cardio-renală (CARPEDIEM) este rezultatul unui proiect de cinci ani, menit să identifice o soluţie adaptată copiilor mici, nou-născuţilor şi prematurilor.
     Italienii relatează cazul unei fetiţe de 2,9 kg cu şoc hemoragic şi insuficienţă multiplă de organ, pe care au tratat-o anul trecut timp de peste 400 de ore, folosind CARPEDIEM – hemofiltrare venovenoasă continuă, plasmafereză şi transfuzii. Funcţia organelor a fost restituită şi nou-născutul a supravieţuit, fiind externat cu o insuficienţă renală moderată care nu a necesitat terapie de substituţie renală.
     Dializa peritoneală reprezintă terapia de substituţie renală de elecţie pentru nou-născuţii cu insuficienţă renală acută, dar în unele situaţii nu este fezabilă sau eficientă; însă aparatele de substituţie renală continuă nu sunt create pentru copiii mici, ci pentru adulţi. Tehnologia existentă pentru terapia de substituţie renală a fost adaptată necorespunzător pentru folosirea la copii şi nou-născuţi, aceştia prezentând particulari­tăţi ale aparatului renal, afecţiunile rinichiului ducând la complicaţii severe. Provocarea a constat în construirea unui aparat care să poată lucra cu volume foarte mici de lichid şi de sânge, cu fluxuri reduse de ultrafiltrare şi la presiuni scăzute. La copiii mici, volumul total de sânge variază de la 200 la 800 ml, iar volumul total de apă – de la unu la cinci litri.
     Cercetătorii citează studii care arată că afecţiunile renale acute apar la 16% din nou-născuţii cu greutate mai mare de 2 kg internaţi în secţiile de terapie intensivă neonatală. Estimările anterioare indicau o prevalenţă de doar 2%, ceea ce a ţinut pe loc dezvoltarea tehnologiilor specifice pentru terapia de substituţie renală pediatrică.
     Aparatul CARPEDIEM este potrivit pentru folosirea la copii cu greutate cuprinsă între 2,5 şi 10 kg. Proiectul a fost finanţat de asociaţia Amici de Rene (Prietenii rinichiului) din Vicenza.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC