Newsflash
Știri

PMB: MS a blocat testarea începută de Primăria Capitalei la Arena Națională

de Dorina Novac - iun. 11 2020
PMB: MS a blocat testarea începută de Primăria Capitalei la Arena Națională

Ministerul Sanatatii, prin DSP, a blocat testarea de tip anticorpi începută de Primăria Capitalei, prin ASSMB, la Arena Națională.

Primăria Capitalei a început, miercuri, testarea în cadrul proiectului „Sunt imun la COVID”, testare necesară pentru studiul științific care va arăta gradul de contaminare a populației din Capitală, circulația virusului și procentul de imunizare pe cale naturală a bucureștenilor.

testare primaria capitalei
Sursă imagine: Pixabay

 

Joi, Primăria a anunțat că testarea pe Arena Națională a fost oprită, fiind „blocată” de Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică.

„În toate marile capitale, acest tip de testare se face la oameni acasă sau în laboratoare organizate în spații temporare de tip container, corturi. Pentru testarea care vizează identificarea de anticorpi COVID, noi am propus alte spații – inițial cabinetele socio-medicale de la sectoare, dar nu au fost acceptate. Am propus apoi cabinetele școlare, dar directorii unităților de învățământ au primit amenințări de la Ministerul Educației, că vor fi demiși dacă acceptă acest lucru, deși totul era gândit astfel încât să fie circuite separate față de alte activități din școli, pentru a nu pune în pericol celelalte persoane prezente. Așadar, încă de la început am avut piedici”, a declarat primarul general Gabriela Firea.

primaria municipiului bucuresti

Potrivit sursei citate, Primăria Capitalei a identificat posibilitatea de a amenaja pentru testare Arena Națională, și a informat Ministerul Sănătății (MS) și DSP. Iar acum două săptămâni s-a prezentat o echipă DSP în vederea avizării, echipă ce avea inclusiv medici epidemiologi și care s-a declarat foarte mulțumită, afirmând că urmează să elibereze avizul temporar.

„Acest aviz nu a mai venit, deși ASSMB a sunat la DSP București în fiecare dimineață, timp de două săptămâni. Brusc, ieri, această instituție condusă de fina Ministrului Educației, Monica Anisie, și-a amintit de noi și a venit o altă echipă a DSP pentru a ne anunța că trebuie să încetăm activitatea, ne-au zis că de la Ministerul Sănătății li s-a spus că ar exista un Ordin de Ministru. (...) Vom depune plângere penală împotriva conducerii DSP și a Ministerului Sănătății, pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor”, a menționat Gabriela Firea.

Aceasta a precizat că testările continuă și că bucureștenii înscriși vor fi anunțați la ce unitate medicală vor fi programați.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe