Newsflash
Știri

Personalul medical care lucrează în centrele de vaccinare va fi plătit

de Florentina Ionescu - ian. 13 2021
Personalul medical care lucrează în centrele de vaccinare va fi plătit

Președintele României Klaus Iohannis a vorbit ieri, 12 ianuarie, despre ordonanța care va reglementa modul în care vor fi plătiți medicii și personalul din centrele de vaccinare împotriva COVID-19.

În câteva zile va începe cea de-a doua etapă a vaccinării anti-COVID, iar țara noastră încă nu are cadrul legal pentru funcționarea centrelor de vaccinare, pentru plata medicilor și a personalului care urmează să lucreze în astfel de centre. 

V-ar putea interesa și: Medicii de familie ar putea fi stimulați să se implice în campania de vaccinare 

vaccinare anti covid medici platiti personal medical plata

Ordonanța pe care Guvernul întârzie să o adopte nu menționează sursele de bani care vor fi folosite pentru plata medicilor. Întrebat de jurnaliști dacă crede că aceste probleme vor pune în pericol succesul campaniei de vaccinare, președintele României, Klaus Iohannis, a explicat:

„Nu cred că aceste probleme vor pune în pericol succesul campaniei de vaccinare. Cum ele nici nu sunt probleme reale, sunt probleme fictive (...). Pot să vă spun din sursă sigură, prezidențială că această ordonanță urmează să fie dată, a fost discutată inclusiv cu menționații primari nemulțumiți, care vor primi sprijin de la Guvern. Medicii și personalul medical care va lucra în aceste centre de vaccinare vor fi plătiți, primarii vor amenaja aceste secții și se vor deconta de către Guvern aceste cheltuieli. Așadar, toate premisele pentru a avea o campanie de vaccinare de succes sunt pregătite și vor fi create cu tot cadrul juridic în cel mai scurt timp”. 

Precizăm că Guvernul României are în etapa de analiză un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19. 

Ce spune ministrul sănătății 

Invitat la un post de televiziune, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a explicat că este important ca mecanismele de plată pentru personalul vaccinator să fie clare. 

"Este absolut necesar ca regulile să fie clare şi inclusiv mecanismele de plată pentru personalul vaccinator să fie clare, să fie bine comunicate şi să fie motivante. Este şi motivul pentru care în ordonanţa de urgenţă despre care se tot vorbeşte există un mecanism de plată pentru personalul medical şi vom avea grijă aici, pentru că am auzit că în unele centre se fac deja liste pe prietenii şi e o oarecare concurenţă între cei care ar putea să vaccineze. Vom avea grijă să existe o oarecare echitate între cei dintr-un spital sau medicii de familie care vor să contribuie la asta şi, da, vor să fie şi plătiţi", a declarat Vlad Voiculescu la B1TV, potrivit AGERPRES

Adoptarea OUG a fost amânată 

Adoptarea Ordonanței de Urgență care vizează înființarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 și sursa de finanțare a acestora a fost amânată pentru moment, potrivit HotNews.ro, deși actul urma, inițial, să fie adoptat în ședința de Guvern de astăzi.

Potrivit surselor citate de HotNews, adoptarea Ordonanței a picat după ce în Guvern nu s-a reușit să se cadă de acord asupra împărțirii cheltuielilor pentru înființarea acestor centre de vaccinare.


Notă autor:

Credit foto: Gerd Altmann de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe