Newsflash
Știri

OBDIA-NET, un concept nou de integrare clinică

de Delia Scripcariu - nov. 21 2022
OBDIA-NET, un concept nou de integrare clinică

Sistemul medical poate fi perfecționat, orice idee sau proiect având potențialul de a aduce o schimbare mereu binevenită pentru fiecare ramură sau specializare.

Astfel că, proiectul „Rețea transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul obezității, diabetului și a altor tulburări metabolice – OBDIA-NET” își propune să atingă dezideratul unei infrastructuri hibrid necesare și provocatoare. 

Prof. dr. Gabriela Radulian este noul președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice 

Pornind de la un aspect problematic, acțiunea în sensul remedierii sau îmbunătățirii este esențială. Spre exemplu, diabetul și bolile de nutriție au un impact și o dinamică care pot zdruncina orice sistem medical. Potrivit experților OMS, obezitatea este mai gravă decât malnutriția sau bolile infecțioase. 

Foto OBDIANET_1

În acest sens, dacă nu se iau măsuri drastice pentru a o preveni și trata, peste 50% din populația lumii va fi obeză în 2025. Cel puțin 2,8 milioane de adulți mor anual în întreaga lume din cauza greutății excesive. 

Prevalența unor boli în România 

Conform celui mai recent studiu realizat în România privind prevalența diabetului, prediabetului, supraponderalității, obezității, dislipidemiei, hiperuricemiei și bolii cronice de rinichi (PREDATORR, J Endocrinol Invest. 2016), cifrele arată că aproximativ 2 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani (aproximativ 11,6% din populație) suferă de aceste boli. 20,69% au fost cazuri nou depistate, ceea ce indică – dacă nu o anumită creștere a incidenței – cel puțin o rată de depistare mai mare comparativ cu nivelul european. 

Foto OBDIANET_2

Studiul mai arată că există peste 3 milioane de români cu afecțiune prediabetică, ceea ce înseamnă o prevalență de 18,4%. În 2015, Ministerul Sănătății din Romania avea în evidență un număr de 999.192 de persoane cu diabet (o creștere de 8,73%), numărul de persoane diagnosticate în 2015 fiind de 73740 (202 cazuri noi pe zi).

Potrivit CNAS, între 2006 și 2016, numărul persoanelor cărora le-au fost prescrise tratamente pentru diabet s-a dublat, iar costurile au crescut de 6 ori. 

Date despre Republica Moldova 

În Republica Moldova, unul dintre cele mai recente studii efectuate de Biroul Național de Statistică (2016) arată un procent ridicat de adulți cu exces de greutate (36,3%) și obezitate (în medie 24,1% - 12,8% pentru bărbați și 32,9% la femei).

Obezitatea, la rândul său, este un factor de risc major pentru diverse afecțiuni morbide din partea sistemului cardiovascular, Republica Moldova aflându-se pe locul 72 din 188 în topul celor mai supraponderale țări (OMS).

La un fenomen medical, social și economic de asemenea proporții este evidentă nevoia unei intervenții substanțiale în termeni de fonduri, programe și, mai ales, infrastructură

Foto OBDIANET_3

Interese comune 

În acest context, pornind de la existența intereselor comune ale României și Republicii Moldova, proiectul „Rețea transfrontalieră integrată pentru servicii avansate de sănătate în domeniul Obezității, Diabetului și a altor tulburări metabolice – OBDIA-NET” / director de proiect prof. univ. dr. Monica Hăncianu, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, își propune aducerea infrastructurii regionale de sănătate la standarde europene. 

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Transfrontalier RO-MD, Prioritatea 4.1 – „Suport pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate și acces la sănătate” (www.ro-md.net), contribuția UE fiind de 1.291.911 euro. 

Foto OBDIANET_4

Despre rețeaua medicală OBDIA-NET 

OBDIA-NET este o rețea medicală unică în Regiunea de Est a Europei, cu o amplasare multicentrică (reunind o serie de locații în diverse unități medicale de o parte și de alta a Prutului) și înglobând mai multe specialități regăsite în prezent în spitale disparate – pentru a deservi un spectru complex de afecțiuni subsumate diabetului, obezității și tulburărilor de nutriție.   

Nucleul conceptual al proiectului este reprezentat de parteneriatul strategic dintre Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău. La acest parteneriat s-au raliat câteva dintre cele mai importante spitale din Iași și Chișinău.  

Constituirea unei rețele formate din 12 centre tematice (afiliate spitalelor și laboratoarelor de cercetare universitare) permite o abordare multidisciplinară a patologiei diabetice, obezității și tulburărilor metabolice pentru întregul areal transfrontalier.

Funcționarea în rețea a unor centre precum cele de cardiologie, nefrologie, pneumologie, diabetologie și chirurgie bariatrică va asigura un parcurs optimizat pentru pacient în lipsa unui spital configurat special pe aceste discipline. 

Foto OBDIANET_5

Această infrastructură se dorește a fi un substitut de succes cu o capacitate de răspuns clinic integrat echivalentă unui spital de specialitate de tip modern.

Până în acest moment, în cadrul proiectului s-a achiziționat marea majoritate a echipamentelor și rețeaua a devenit funcțională. În paralel, s-a editat un prim volum al „Ghidului educațional al pacientului cu diabet, obezitate și tulburări metabolice” și s-au prezentat lucrări științifice pe tematica proiectului.

Aspectul integrativ al proiectului este evidențiat și prin acțiunile de profilaxie a obezității în școli, distribuirea de broșuri pentru pacienți și pregătirea unor sesiuni educaționale și de training pentru grupurile țintă ale proiectului (medici de diverse specialități, medici de familie, doctoranzi, studenți, asistenți medicali, cercetători, nutriționiști, psihologi). 

 

Prima generație cercetători diabetologi a absolvit „Diabetes Science School” 

 

Mesajul Societății Române de Diabet, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe