Newsflash
Știri

Mircea Cărtărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UMF București

de Florentina Ionescu - mar. 22 2023
Mircea Cărtărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UMF București

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit în 20 martie titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

El le-a transmis „Calde mulțumiri tuturor participanților la ceremonie!” pe o rețea socială pe care a postat câteva fotografii din cadrul evenimentului.

Ioana Nicolaie, soția scriitorului, a postat un mesaj călduros cu această ocazie, amintind faptul că la festivitate au participat câțiva dintre cei mai străluciți medici de azi, dar și studenți sau doctoranzi. 

mircea cartarescu si prof dr viorel jinga

„Mircea Cărtărescu a devenit azi (n.red. – luni, 20 martie) Doctor Honoris Causa la Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila». A fost o festivitate caldă, cu un argument nuanțat cultural al Domnului Rector Viorel Jinga și cu un laudatio emoționant al Domnului Prorector Bogdan Popescu. Discursul de mulțumire a fost despre trunchiul comun al umanității, despre ce ne apropie, despre taumaturgi, șamani, preoți și scriitori, despre vindecarea prin poveste. La festivitate au participat câțiva dintre cei mai străluciți medici de azi, dar și studenți sau doctoranzi. În fotografii apar și artista vizuală Sidonia Călin, scriitorul Ioan Mihai Cochinescu și Lidia Bodea, directorul Editurii Humanitas. Am fost între prieteni așadar”, a scris Ioana Nicolaie pe o rețea socială.

„Fii bine venit, Mircea Cărtărescu!”

Rectorul UMF „Carol Davila” din București, prof. dr. Viorel Jinga, a mărturisit că a participat luni la un moment cu mai multe semnificații, între care două mi se par cu totul deosebite:

  1. acordarea unui nou titlu de Doctor Honoris Causa de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
  2. și 2. „Faptul că acest titlu va încununa o pesonalitate care nu face parte din ampla noastră profesie medicală”. 

mircea cartarescu si prof dr viorel jinga2 bogdan popescu

„Nu știu – n-am făcut cercetări arhivistice – dacă, până acum, Universitatea noastră, în cei 166 de ani de existență, a acordat acest titlu vreunui scriitor – și, poate, din acest unghi de vedere, nu înregistrăm chiar o performanță. Ceea ce știu, însă, este că medicii au avut dintotdeauna o legătură directă cu arta – dincolo de arta profesiei lor ca atare. Pictura, muzica, literatura constituie, pentru medici, uneori/adeseori, o interfață a profesiei, un pandant strălucit”, a scris prof. dr. Viorel Jinga pe o rețea socială, alături de câteva imagini de la festivitate.

Literatura, mai ales – poezia, proza – este la ea acasă în lumea medicală, spune rectorul UMF București.

El a numit câțiva asemenea medici – mai vechi, dar și contemporani – dintre care unii au exercitat cu brio ambele fețe ale medaliei: Vasile Voiculescu, George Ulieru, Andrei Pandrea, Augustin Buzura, Pan Izverna, Caius Traian Dragomir și Bogdan Popescu. Totodată, nu trebuie uitat Dumitru Constantin-Dulcan, medic-scriitor-filozof.

Rectorul Viorel Jinga a adăugat că în arta plastică puțini pictori se ridică la înălțimea lui Ion Țuculescu. 

mircea cartarescu si prof dr viorel jinga2 bogdan popescu2

„Dar dacă acești medici au «invadat» câmpul artei, al literaturii, iată, astăzi, un reprezentat de seamă al literelor românești pătrunde în arealul medical. Și nu oricum, ci încununat cu noblilul titlu de Doctor Honoris Causa, al Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila», Universitatea noastră. Acest scriitor, pe care îl avem alături, se numește Mircea Cărtărescu – nume bine cunoscut în câmpul literaturii române și al mai multor zări internaționale. (...) Fii bine venit, Mircea Cărtărescu!”, a conchis prof. dr. Viorel Jinga. 

mircea cartarescu si prof dr viorel jinga3

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe