Newsflash
Știri

Intervenție rară la un spital din Covasna: sângele unui bebeluș, schimbat aproape complet

de Dorina Novac - mai 20 2021
Intervenție rară la un spital din Covasna: sângele unui bebeluș, schimbat aproape complet

Medicii de la Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe au realizat o procedură medicală rară ce a constat în schimbarea aproape completă a sângelui unui nou-născut.

Pacienta a fost o fetiță născută în data de 8 mai, cu multiple complicații și cu o stare de sănătate alterată, au precizat reprezentanții Spitalului.

Spitalul Judetean din Sfântu Gheorghe
Sursă imagine: Spitalul Județean Fogolyán Kristóf // Facebook

„O procedură rară, de schimbare aproape completă a sângelui unui nou-născut care avea RH-ul incompatibil cu cel al mamei, a fost realizată la începutul săptămânii trecute la Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe”, transmite sursa citată.

Echipa care a făcut posibilă intervenţia a fost formată din medicii neonatologi dr. Gyulai Gabriella și dr. Ivácson Lilla.

„Pentru noi este o foarte mare realizare. (...) Bebeluşul s-a născut în jurul termenului, la 36-37 de săptămâni. Ce a fost mai particular la acest copil a fost că s-a născut cu o stare de sănătate destul de precară, avea insuficienţă respiratorie şi cardiacă, ficatul şi splina erau mărite. Era anemic la naştere, iar în prima zi a primit o transfuzie de sânge. Mama având RH Negativ, iar copilul RH Pozitiv, se produc anticorpi împotriva sângelui copilului, sângele dispare, hemolizează, iar prin hemoliză se produce o substanţă numită bilirubină care poate fi toxică pentru creier. Dacă nivelul bilirubinei este ridicat, copilul poate fi afectat pe toată durata vieţii, în acest caz va rămâne cu sechele neurologice. Prin această procedură, care este destul de invazivă şi este necesară o singură dată în viaţă, practic se schimbă tot sângele copilului”, a explicat dr. Gyulai Gabriella, potrivit Agerpres.

O astfel de procedură a mai fost realizată până acum doar o singură dată în judeţul Covasna, în urmă cu 3 ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe