Newsflash
Știri

HIV/SIDA în filme la TIFF 21

de Demostene ŞOFRON - iun. 24 2022
HIV/SIDA în filme la TIFF 21

De-a lungul timpului, infecţia HIV/SIDA a fost subiect central în mai multe producţii de lungmetraj, artistice sau documentare.

TIFF 21 propune și el, anul acesta, două filme pe această temă: documentarul britanico-american „Citizen Ashe” („Cetăţeanul Ashe”) și scurtmetrajul românesc „Emilia Hosu are HIV”.

Despre HIV/SIDA se scrie tot mai puţin. Păcat, pentru că aceasta își arată colţii pe mai departe. Stau mărturie cazurile existente – peste 37 de milioane în întreaga lume, la finalul anului 2020 –, stau mărturie decesele înregistrate. Infecţia a fost subiect central în numeroase pelicule, dintre care amintim „Philadelphia” (1993, cu Denzel Washington și Tom Hanks în rolurile principale), apoi „Trainspotting” (1996, regia Danny Boyle) și „How to Survive a Plague” (2012, regia David France).

Ashe2
Arthur Ashe

Anul acesta, la cea de-a 21-a ediţie, TIFF propune și el două filme pe această temă. Primul este documentarul Citizen Ashe (Cetăţeanul Ashe), o producţie Marea Britanie, Statele Unite, în regia lui Sam Pollard și Rex Miller, realizată anul trecut. Arthur Ashe (1943-1993) este o legendă a sportului și a activismului social. Îi sunt cunoscute meritele sportive, fiind și primul jucător de culoare selecţionat în echipa Statelor Unite pentru Cupa Davis. Activistul rămâne în istorie pentru lupta dedicată drepturilor comunităţilor de culoare din Statele Unite și nu numai, dar și pentru activitatea de conștientizare asupra pericolului pe care-l reprezintă infecţia HIV/SIDA.

A pus bazele Fundaţiei Ashe pentru combaterea HIV/SIDA și Institutului Arthur Ashe pentru sănătate urbană. Se crede că Ashe însuși ar fi fost infectat cu HIV în urma unei transfuzii de sânge într-o operaţie de bypass. Documentarul este o privire de ansamblu asupra vieţii sale, un nou semnal de alarmă asupra unei infecţii ce continuă să facă ravagii.

Al doilea film tematic este scurtmetrajul Emilia Hosu are HIV, în regia Ioanei Păun. Filmul este prezentat în secţiunea Competiţia Locală și a fost recompensat cu Premiul cel mare, dar și cu Premiul cotidianului Făclia. Pelicula spune povestea unei avocate pentru mediu și a unuia dintre clienţii pe care aceasta îi reprezintă.

Pentru pagina 2, stire TIFF
Sursă foto: www.ioanapaun.com 
  • În România, în 2020 au fost înregistrate 432 de cazuri noi de infecţie HIV (76% bărbaţi; 24% femei). Potrivit ultimelor raportări ale Compartimentului pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA, în România sunt aproape 17.000 de persoane purtătoare ale infecţiei.
  • Anul acesta, la 31 mai, s-au împlinit 22 de ani de când asociaţiile persoanelor afectate de HIV din România au decis să se unească într-o federaţie – Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe