Newsflash
Știri

Epidemiolog: e posibil un val 6 al pandemiei, cauzat de BA.2

de L. Budin - feb. 18 2022
Epidemiolog: e posibil un val 6 al pandemiei, cauzat de BA.2

Citând un studiu japonez despre subvarianta BA.2 a Omicron, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, și-a manifestat scepticismul privind un final apropiat al pandemiei.

Un studiu al cercetătorilor japonezi relevă că subvarianta BA.2 a Omicron generează forme grave de boală, fiind rezistentă la unele antivirale şi la anticorpii monoclonali. Vaccinul în doză booster îşi menţine însă protecţia, a declarat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, citat de Agerpres.

omicron-pandemie

Afirmațiile lui Emilian Popovici au fost făcute la conferinţa „Doi ani de pandemie COVID-19 în România”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA.2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA.1. Ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător”, a spus epidemiologul.

Studiul japonez este confirmat parţial de cercetătorii americani, a adăugat el. Subvarianta BA.2 este rezistentă la unele antivirale și la anticorpii monoclonali. Subvarianta a fost detectată în cel puţin 74 de ţări şi e dominant în cel puţin 11 ţări, a precizat Emilian Popovici.

El este sceptic în privința finalului pandemiei.

Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA.1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA.2. Probabil că vor mai fi schimbări. Dar, iată că nici nu au apucat oamenii să spună prea apăsat că ne apropiem de sfârşitul valului 5, unii mai optimişti că ne apropiem de sfârşitul pandemiei, şi se arată la orizont un posibil val 6. (...) A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală”, a adăugat Popovici. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe