Newsflash
Știri

Dermatita atopică și evaluarea leziunilor cutanate

de Florentina Ionescu - sept. 18 2020
Dermatita atopică și evaluarea leziunilor cutanate

În dermatita atopică, tratamentul nu trebuie sub nicio formă întrerupt, atrag atenţia medicii dermatologi. Iar asta pentru că există o inflamaţie subclinică ce va determina, la un moment dat, recidiva leziunilor și recăderea pacientului.

Aproximativ 60% dintre cazurile de dermatită atopică (DA) debutează în primul an de viaţă, iar în acest punct, „colaborarea cu colegii de la pediatrie și cu medicii de familie (...) este esenţială”, a subliniat prof. dr. Ioana Agache, specialist în Imunologie-Alergo­logie, în cadrul unei întâlniri online cu jurnaliștii.

dermatita

Medicul a explicat că DA este o problemă de sănătate publică ce nu trebuie neglijată și a amintit de ceea ce poartă numele de „marșul” atopiei, întrucât ea evoluează în trepte: „Boala debutează de obicei cu alergie alimentară, la vârsta de sugar (...), după care apar primele manifestări de dermatită atopică, se adaugă apoi în evoluţie astmul și, undeva la vârsta de școlar/adolescent, fenomenele de rinită alergică”, a punctat prof. dr. Ioana Agache.

Dacă intervenim la timp, putem să prevenim acest «marș» al alergiei cel puţin către prevenirea apariţiei astmului sau a rinitei alergice. (Prof. dr. Ioana Agache)

Este foarte ușor de confundat cu multe alte afecţiuni, eczeme, reacţii alergice acute sau simple. „Pe lângă faptul că este o boală imunologică, DA mai are un păcat. De obicei, se asociază cu alte afecţiuni, cel puţin la fel de grave. Mă refer la astm, rinită alergică, tot felul de alte alergii, iar asocierea ei cu una dintre celelalte dublează povara bolii pentru pacient”, a subliniat și medicul dermatolog Alin Nicolescu.

        Potrivit acestuia, medicii trebuie să trateze pacientul cu DA pe termen mediu și lung, pentru ca boala să poată fi ţinută sub control. În ceea ce privește cuantificarea DA, dermatologii au la dispoziţie mai multe scoruri, printre care și SCORAD (SCORing Atopic Dermatitis): „Avem scoruri clasice, să spunem, care controlează leziunile, le măsoară și ne dau un grad de severitate a bolii în funcţie de tipul leziunilor. Din punctul meu de vedere, acestea te pot păcăli.

SCORAD este un scor special, care pe lângă leziunile cutanate mai implică doi factori subiectivi, extrem de importanţi”. Unul dintre aceștia este pruritul, care este simptomul cel mai sâcâitor pentru pacient, iar al doilea sunt nopţile pierdute, pentru că pacienţii nu se pot odihni în timpul nopţii din cauza simptomelor, a adăugat doctorul Nicolescu.

De multe ori, tratăm o leziune, pielea devine aparent sănătoasă și avem senzaţia că s-a vindecat, și pacientul vine după două-trei săptămâni cu o recidivă. De ce? Pentru că este doar o piele aparent sănătoasă. Este doar nonlezională, dar nu este o piele normală. (Dr. Alin Nicolescu)

Ziua Mondială a Dermatitei Atopice este marcată manual la 14 septembrie.

Se estimează că la nivel Mondial sunt peste 200 de milioane de pacienți cu DA, iar între 6 și 10% dintre pacienți au forme moderat-severe ale bolii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe