Newsflash
Știri

Criză de citostatice la Institutul Oncologic din București

de Dorina Novac - apr. 22 2021
Criză de citostatice la Institutul Oncologic din București

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din București se confruntă și gestionează o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale, a anunțat conducerea unității medicale.

Conducerea Institutului Oncologic din București a precizat că criza a apărit din mai multe cauze.

Bogdan Tanase
Dr. Bogdan Tănase

„În primul rând, Institutul Oncologic a preluat un număr mare de pacienți de la nivelul altor centre care nu au mai funcționat din cauza pandemiei și unde acești pacienți nu au putut fi tratați”, se arată într-o infromare a unității medicale.

De asemenea, conducerea unității medicale susține că politica de achiziții dusă până recent nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente și materiale sanitare. „Acest fapt a fost și imputat conducerii anterioare a unității medicale”.

„Constrângerile legale inerente sistemului de achiziții publice nu permit aprovizionarea în urgență, iar metodele împrumutului din farmaciile altor unități, respectiv achizițiile directe, au fost folosite la limită. Suntem în punctul în care le-am utilizat la maximum, pentru a veni în sprijinul pacienților”, se mai arată în informare.

Reprezentanții unității sanitare au explicat că Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București asigură prin PNS Oncologie un buget calculat, în principal, în funcție de istoric. Ca urmare a fluxului de pacienți oncologici mai mare comparativ cu alte perioade de referință, bugetul este insuficient în acest moment.

Aceștia au mai menționat că au semnalat situația către CASMB și așteaptă o rezolvare rapidă. În acest moment, procedurile de negociere simplificată sunt în derulare și se așteaptă să fie finalizate până la finalul acestei săptămâni.

„Asigur pacienții și aparținătorii, precum și întreg corpul medical, de tot suportul și efortul meu în rezolvarea acestei situații. Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiți să trecem prin acest moment. Așa cum bine știți deja, prioritatea mea au fost și rămân pacienții și nu voi conteni niciodată să caut soluții pentru a veni în sprijinul lor. Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative și umane există”, a declarat dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe