Newsflash
Știri

Creşterea standardelor de îngrijire a bolnavului respirator

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - mar. 4 2014
Creşterea standardelor de îngrijire a bolnavului respirator
Spre sfârşitul anului trecut, a avut loc la Yokohama al 18-lea Congres al Societăţii Asia-Pacific de Respirologie, ocazie unică de a readuce împreună importanţi lideri de opinie din Asia, zona Pacific, SUA şi Europa.
Reuniunea a cuprins o serie de conferinţe cu un singur vorbitor şi un moderator pe teme precum: autofagia în bolile pulmonare, celulele epiteliale în patogeneza astmului, fumătorul sănătos, drumul fumătorului spre BPOC şi cancer pulmonar, translaţia în practica clinică a descoperirilor recente din patogeneza moleculară a cancerului pulmonar, originile precoce ale bolilor pulmonare cronice etc. Nu au lipsit din structura congresului sesiunile tinerilor investigatori, cu abordări diferite legate de aplicaţiile clinice în cancerul non-microcelular, progrese recente în patogeneza astmului şi BPOC şi sesiunile pro & contra, unde s-au dezbătut ipoteza olandeză şi cea britanică legate de recentele descoperiri din patogeneza astmaticului sau pacientului cu BPOC. În cadrul simpozioanelor majore au fost discutate bolile rare pulmonare, evoluţia şi depistarea BPOC în Asia, strategiile esenţiale în studiile clinice pentru pneumopatiile interstiţiale difuze, evoluţia infecţiilor virale fatale în 2013, infecţiile respiratorii non-TB, fenotiparea BPOC, progresele în managementul hipertensiunii pulmonare, în sindromul de apnee etc. Au fost, de asemenea, abordate strategiile terapeutice actualizate: când şi cum vom trata pneumopatiile interstiţiale difuze – trecut şi viitor, descoperiri recente în managementul astmului, terapia ţintită a cancerului pulmonar, noi abordări în sindromul de detresă respiratorie cronică etc. La capitolul investigaţii nu au fost uitate rolul tehnicilor din bronhoscopia intervenţională în diagnosticul nodulilor pulmonari periferici sau strategiile curente legate de mutaţia EGFR din cancerele non-microcelulare. Cu ocazia acestui congres au existat noutăţi şi la simpozioanele companiilor farmaceutice. Astfel, o companie elveţiană a lansat în Japonia combinaţia între un beta 2 adrenergic de lungă durată şi un anticolinergic de lungă durată. Un producător britanic a demonstrat ce înseamnă navigarea şi individualizarea, plecând de la ghidurile din astmul bronşic, unul din Germania a punctat importanţa terapiei inhalatorii pentru tratamentul BPOC, iar o companie britanico-suedeză a analizat perspectivele genetice din cancerul pulmonar. Au existat şi „tuşe” personale, precum o trecere în revistă a ghidurilor japoneze pentru pneumoniile comunitare sau rolul farmacoterapiei (în particular a pirfenidonei) în strategia de control al exacerbărilor acute din pneumopatiile interstiţiale difuze în Japonia şi UE.
Congresul a fost extrem de bine organizat, cu sesiuni concurente pe teme interesante, şi a reunit o multitudine de lideri de opinie invitaţi din Europa şi SUA, dintre care merită amintiţi profesorii Vestbo, Barnes, Rabe, Zinner sau Papi. Ospitalitatea gazdelor şi disciplina imprimată de organizatori au asigurat împreună o înaltă ţinută acestei manifestări deja de tradiţie, iar pentru participanţi a fost o întâlnire utilă, care se va materializa pe viitor în practică într-o creştere a standardelor diagnostice şi terapeutice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe