Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Cresc salariile în sănătate

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE joi, 3 septembrie 2015
    Guvernul a adoptat, miercuri 26 august, Ordonanța de urgență care stabilește majorarea cu 25% a salariului brut și solda lunară brută, după caz, pentru personalul din sistemul public de sănătate începând cu 1 octombrie anul acesta. Adoptarea ordonanței a urmat mai multor runde de negocieri cu reprezentanții unor sindicate din sănătate și ai unor organizații ale medicilor.
    Premierul Victor Ponta spune că majorarea se va aplica la salariile brute din luna septembrie, pentru întreg personalul care lucrează în sistemul sanitar românesc, ea vizând și cuantumul sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, sporului de noapte, tarifului orar pentru orele de gardă și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
    De aceste majorări salariale va beneficia personalul angajat în unitățile sanitare publice cu și fără paturi, centrele de diagnostic și tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncționale, unitățile specializate de urgență și transport sanitar publice, inclusiv unitățile sanitare aflate în subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităților penitenciare, personalul din rețeaua de medicină școlară, asistență medicală comunitară, precum și alte unități sanitare și medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății. De asemenea, este vizat și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și a serviciilor de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.
    Același procent va fi aplicat și plafonului stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută lunară în funcție de care se acordă bursa de rezidențiat, acesta majorându-se de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, modificarea conservând dreptul medicilor rezidenți de a beneficia și după majorarea salarială decisă astăzi de bursa de rezidențiat în cuantum lunar de 670 de lei. În plus, potrivit ordonanței de urgență aprobate, medicii rezidenți vor fi incluși în categoria tinerilor specialiști din sănătate care pot beneficia de închirierea unei locuințe ANL.
    O reacție a grupului de medici coalizați pe Facebook, în interviul alăturat.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.