Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Comorbiditățile, importante la pacienții cu HIV în contextul COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 28 mai 2020, ora 11:59

Medicul curant care îngrijește o persoană cu HIV care a fost diagnosticată cu COVID-19 trebuie să cunoască o serie de informații importante referitoare la istoricul medical al acelui pacient.

Invitată aseară la o conferință online pe tema HIV și COVID-19, cu sfaturi pentru pacienți, dr. Mariana Mardarescu, medic specialist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, cu o experiență de peste 30 de ani în tratarea pacienților cu HIV, a vorbit despre comorbidități și despre tratamentul pacienților imunodeprimați care ar putea să sufere de COVID-19 în acest context epidemiologic.

dr. Mariana Mardarescu

Aceasta a pus accentul în primul rând pe faptul că medicul curant trebuie să aibă toate informațiile importante referitoare la boala de fond și la bolile asociate, pentru a le ține mai bine sub control.

„În momentul în care intrăm într-o unitate sanitară și avem o problemă de sănătate, sigur că medicul care preia cazul – și de cele mai multe ori îl preia pentru prima dată, când nu știe despre ce este vorba – ar trebui să aibă toate informațiile despre tot ce înseamnă boala de fond și tot ce înseamnă tratamentul bolii de fond”, a explicat dr. Mariana Mardarescu.

Aceasta a subliniat că, drept urmare, medicația specifică antiretrovirală în mod categoric trebuie să fie cunoscută de către medicul care îngrijește persoana respectivă, și că medicația trebuie să fie continuată.

În contextul pandemiei de COVID-19, medicul citat amintește că se poartă discuții legate de schema antiretrovirală care – spune ea – nu poate să fie schimbată doar pentru că există ceva într-un protocol.

„În general, se continuă schema respectivă, dar sigur că se discută de ceea ce înseamnă tot restul medicației pentru toate bolile asociate. Nu pentru că este vorba de o persoană imunodeprimată, ci pentru că este vorba de orice fel de om care poate să aibă o boală asociată. De aceea se vorbește de acele comorbidități, dacă ele erau cunoscute, dacă pentru acele boli persoanele respective se aflau sub supraveghere, dacă aveau un tratament specific – lucru foarte important, pentru că apar interacțiuni medicamentoase”, a declarat dr. Mariana Mardarescu într-o transmisiune live pe platforma Pacientul 2.0.

Câte cazuri de pacienți cu HIV care au fost diagnosticați cu COVID-19 sunt în țară

Din informațiile pe care le deține medicul citat – care a discutat cu colegii săi din centrele regionale din țară – în România ar fi în jur de șapte sau opt pacienți cu HIV din tot ce înseamnă numărul de pacienți diagnosticați cu COVID-19. La aceștia se adaugă cei dintr-un centru de lângă Focșani, precizează dr. Mariana Mardarescu:

„Și cred că ajungem undeva la un număr de 15 persoane (cu HIV și COVID-19 - n. red). Din discuțiile pe care le-am purtat – deci sunt informații pe care le-am primit de la colegii mei din centrele regionale, pentru că am ținut să îi întreb, ca să nu vin doar cu părerea mea – evoluția lor a fost foarte bună, în general, pacienții au fost asimptomatici. Și nu mi s-a părut că erau foarte-foarte alarmați colegii mei. Repet, 15 din câte mii de pacienți seropozitivi avem”.

Foto: captură transmisiune live

Etichete: pandemie de COVID-19 pacienti cu COVID-19 seropozitivi pacienti cu hiv HIV

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.