Newsflash
Știri

CMR, semnal de alarmă: cetățenii își pierd încrederea în sistemul medical

de Florentina Ionescu - apr. 5 2021
CMR, semnal de alarmă: cetățenii își pierd încrederea în sistemul medical

Zilele trecute, mai mulţi medici au lansat o scrisoare deschisă în care cer „încetarea politicii de perpetuare a stării în care se află România de un an încoace şi revenirea la starea de normalitate”.

Mesajul acestora a apărut sub titlul „Medicii români nu mai tolerează aberaţiile Guvernului!”. Colegiul Medicilor din România a reacționat vineri, 2 aprilie, după ce a apărut această scrisoare deschisă și și-a prezentat punctul de vedere, pe care îl prezentăm integral: 

daniel coriu
Președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu

„În legătură cu mesajul vehiculat astăzi în spațiul public, care începe cu sintagma „medicii români”, invocând ca inițiatori ai materialului medici cu drept de practică în România, sugerând ideea de punct de vedere al corpului medical, Colegiul Medicilor din România face următoarele clarificări:

Colegiul Medicilor din România (CMR) se delimitează total de această scrisoare, care nu reprezintă voința corpului medical în ansamblul său și precizează că, potrivit reglementărilor în vigoare, CMR reprezintă instituția care „apără demnitatea și promovează drepturile și interesele membrilor săi în toate sferele de activitate, apără onoarea, libertatea și independența profesională a medicului în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către medici a obligațiilor ce le revin față de pacient și de sănătatea publică”.

Între semnatarii textului, există cel puțin o persoană, respectiv domnul prof. dr. Ioan Cordoș, care a fost contactat de reprezentanții CMR, iar prof. dr. Ioan Cordoș ne-a precizat că nu știa de existența acestui document și că nu a semnat o astfel de scrisoare.

Aceasta situație poate să sugereze un text provocator, care conține ingredientele unui material de tip ,,fake news”.

Aceste forme de denaturare a realităților pandemiei cu care ne confruntăm fac foarte mult rău României și unei părți a cetățenilor săi. Aceștia, din cauza unor astfel de mesaje periculoase, își pierd încrederea în sistemul medical și amână prezentarea la medic până în fazele avansate ale bolii COVID-19, ceea ce are, din păcate, uneori consecințe dezastruoase.

Colegiul Medicilor din România, ca for reprezentativ al profesiei medicale, susține respectarea tuturor măsurilor necesare pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, în conformitate cu normele legale în vigoare și cu recomandările internaționale.

În cazul acelor medici care nu respectă normele medicale larg acceptate de comunitatea științifică medicală și afectează, prin declarațiile lor, sănătatea publică, prin instigare la încălcarea lor, vor fi identificați și cercetați în cadrul comisiilor de disciplină ale CMR, putându-se ajunge până la ridicarea dreptului de a profesa”, se arată în comunicatul semnat de prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe