Newsflash
Știri

Charles Mérieux – o viaţă pentru sănătatea omului

de Elena SOLUNCA - oct. 2 2009
Charles Mérieux – o viaţă pentru sănătatea omului

Doctorul Charles Mérieux (1907–2001) a fost un binefăcător al umanităţii, cum îl caracteriza acad. Nicolae Cajal şi continua: „inventiv, temerar, gata să se sacrifice pentru cel în suferinţă a vegheat la sănătatea oamenilor şi animalelor, fiind, totodată, un clarvăzător, care luând pulsul prezentului putea discerne conturul viitorului“. (...)

Înzestrat cu toate calităţile intelectuale şi morale proprii unei mari personalităţi dedicată cu întreaga fiinţă sănătăţii oamenilor, ale unui idealist care a avut înţelepciunea culeasă din responsabilitatea cu care a perceput realitatea, Charles Mérieux a urmat, pe parcursul lungii sale vieţi, imperativul: „Orice calamitate trebuie transformată într-o ocazie favorabilă“, cum citim în versiunea românească a cărţii sale „În slujba omului“. Sunt argumentele de necontestat în virtutea cărora Fundaţia „Carol Davila“, Tarus Media, Asociaţia „Bioassistance şi Societatea „Sanofi-Pasteur“ au organizat, în ziua de 25 septembrie, în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, o sesiune omagială cu tema „Charles Mérieux – un vizionar, o viaţă pentru umanitate“.
   Medic prin autentică vocaţie, Charles Mérieux s-a impus în lumea ştiinţifică prin realizarea unor metodologii originale de tehnică a producerii vaccinurilor împotriva mai multor maladii. Format la Institutul Pasteur, el a creat şi dezvoltat Institutul Mérieux, care astăzi este unul dintre cele mai mari în domeniul virusologiei şi industrie de vaccinuri. A fost şi un bun prieten al românilor, a colaborat excelent cu specialiştii din ţara noastră încă de prin anii ’60. Împreună cu o misiune a Crucii Roşii Franceze, distinsul medic a venit în România la 27 decembrie 1989 şi, la o distanţă de doar câteva săptămâni a revenit cu medicamente, vaccinuri şi o bogată documentaţie ştiinţifică, dornic să iniţieze o colaborare cu specialiştii români în medicina umană şi veterinară. Au urmat alte vizite, cu prilejul cărora a înfiinţat asociaţia nelucrativă „Les Bénévoies“ şi „Bioassistance“ (1991). Fundaţia care îi poartă numele a iniţiat un program de preparare a gamaglobulinelor specifice şi, prin Fundaţia „Carol Davila“, a organizat un serviciu de Hematologie şi un centru de plasmafereză la Spitalul Militar din Bucureşti. S-a accentuat cu acest prilej o colaborare bogată în rezultate demne de reţinut şi între ele amintim introducerea unui vaccin antipolio (IPV/OPV), iniţierea unui ciclu de formare de care au beneficiat 150 de medici din judeţul Dolj. La 21–22 februarie 1997, Fundaţia Mérieux a organizat, la Bucureşti, un seminar de vaccinologie pentru 160 de pediatri din întreaga ţară. Toate acestea reprezintă doar o parte din neobosita activitate a doctorului Charles Mérieux desfăşurată în mai multe ţări din lume, cu deosebire în zonele defavorizate. Participările la diferite conferinţe internaţionale de patologie infecţioasă sau pentru combaterea poliomielitei şi a altor viroze s-au caracterizat, tot după acad. Nicolae Cajal, „prin competenţă, bun-simţ şi responsabilitate profesională şi umană“.
   Despre expresiile concrete ale acestor calităţi au vorbit, în alocuţiunile lor, acad. Victor Voicu, preşedintele Fundaţiei „Carol Davila“, dr. Geza Molnar, preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, prof. dr. Constantin Ciufecu, Wladimir Prihnemko, director general al Societăţii „Sanofi-Pasteur“. La sfârşitul primei părţi a sesiunii, a vorbit dr. Mircea Musset, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, vicepreşedinte al Fundaţiei „Carol Davila“, la propunerea căruia s-a păstrat un moment de reculegere în memoria pionierilor vaccinologiei din România. În încheiere, dr. Nizar Ajjan a expus pe larg cele mai noi date privind vaccinurile şi o interesantă evaluare a riscurilor în epidemia de gripă cu A/H1N1 aşa cum reiese şi din recenta sa carte „La Vaccination. Manuel pratique de tous les vaccins“. Am constatat, încă o dată, că asemenea evenimente omagiale sunt ca un dar, pentru că, prin evocarea unor personalităţi şi a faptele lor, aflăm resurse interioare ca, urmându-le exemplul, să transformăm, pentru a-l parafraza pe Charles Mérieux, orice greutate sau eşec într-o oportunitate.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe