Newsflash
Știri

Cardul de sănătate, copil nedorit

de Dr. Al. TRIFAN - sept. 4 2012
Cardul de sănătate, copil nedorit
   Miercuri, 22 august a.c., Sala de consiliu a Ministerului Sănătăţii a găzduit o dezbatere publică având ca temă proiectul de hotărâre a guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate din titlul IX – Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
   Au participat dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Doina Mihăilă, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie, Liliana Lukacs şi dr. Marius Filip din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
   Din cauza unei uşoare întârzieri, „atacul“ a fost iniţiat de dr. Florica Tănăsescu, care a declarat ritos că „medicii de familie refuză sarcina care le-a fost pusă în cârcă“, de a elibera şi distribui cardul de sănătate. De ce? Pentru că, adăugată la alte activităţi birocratice cronofage, această operaţie amputează intervalul de timp afectat consultaţiei pacientului. Apoi, la urma urmei, inscripţionarea şi distribuirea cardului nu este o activitate medicală şi prin urmare ar trebui prestată de altcineva. Dr. Doina Mihăilă a vorbit „aceeaşi limbă“, enumerând interminabilele acte birocratice pe care specialistul din medicina primară le are de completat. Apoi, a subliniat că medicii de familie nu au bani cu care să plătească un operator de carduri, exprimând, la rândul său, un refuz categoric.
   Reluând discuţia, preşedinta SNMF a fost de părere că CNAS are toate condiţiile informatice pentru a elibera cardurile şi, cu această ocazie, ar putea realiza şi dezideratul de a semna contractul dintre asigurat şi asigurator.
   Liliana Lukacs s-a referit la prevederile Legii nr. 95, cu modificările aduse anul acesta. Dr. Marius Filip şi-a început intervenţia printr-un apel la respect faţă de corpul medical, care are ca deviză iubirea de pacient. Or, introducerea cardului este în interesul pacientului şi eliberarea lui de către medicul de familie îl fereşte de alergătură. Nimeni altcineva nu are competenţa de a înlocui medicul de familie în discuţia cu pacientul privitoare la bolile ce se inscripţionează în card.
   Dezbaterea s-a încheiat cu promisiuni pentru găsirea de soluţii.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe