Newsflash
Internaționale

Beneficii demonstrate ale terapiei cu empagliflozin

de Dr. Diana Andronache - ian. 29 2021
Beneficii demonstrate ale terapiei cu empagliflozin

În cazul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă și fracţie de ejecţie redusă, administrarea de empagliflozin a îmbunătăţit semnificativ parametrii evaluaţi prin rezonanţă magnetică (volumul VS, masa VS, funcţia sistolică) și calitatea vieţii, independent de valorile glicemice, comparativ cu placebo.

Studiile clinice recente – DAPA-HF (Dapagliflozin and Prevention of Adverse Outcomes in Heart Failure Insight) și EMPEROR-Reduced (EMPagliflozin Outcome Trial in Pacients With Chronic Heart Failure With Reduced Ejection Fraction) – au demonstrat beneficii clinice semnificative ale inhibitorilor cotransportorului de sodiu-glucoză (SGLT2i) în cazul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă cu fracţie de ejecţie redusă (HFrEF). Un aspect important este dat de faptul că aceste beneficii apar atât la pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat, cât și în cazul pacienţilor fără diabet zaharat.

        În Journal of the American College of Cardiology au fost publicate recent rezultatele studiului EMPA-TROPISM, care a avut ca obiectiv primar evaluarea eficacităţii administrării de empagliflozin prin măsurarea unor parametri determinaţi prin tehnici imagistice de tip rezonanţă magnetică (RM), dar și a capacităţii funcţionale în cazul pacienţilor cu HFrEF, însă fără diabet zaharat.

 

O nouă strategie de tratament

        În acest studiu randomizat, placebo controlat, de tip dublu-orb, au fost incluși 84 de pacienţi cu vârsta peste 18 ani. Dintre aceștia, 80 au finalizat toate etapele prevăzute în protocolul studiului. Criteriul de includere a fost diagnosticul de insuficienţă cardiacă clasa funcţională II-III NYHA (New York Heart Association), cu fracţie de ejecţie <50%, sub tratament medicamentos de cel puţin trei luni, fără fenomene acute de decompensare.

        Pe parcursul acestui studiu, pacienţii au fost evaluaţi clinic, imagistic prin rezonanţă magnetică, dar și prin efectuarea testului de mers pe jos de 6 minute (6MWT). De asemenea, au completat chestionarul KCCQ-12, cu ajutorul căruia au fost cuantificate simptomele, capacitatea de efort și calitatea vieţii. Pacienţii au fost randomizaţi pentru a primi fie tratament cu empagliflozin în doză de 10 mg pe zi, fie placebo, timp de șase luni.

Analiza datelor obţinute arată că administrarea de empagliflozin este asociată cu un răspuns imagistic favorabil, evaluat la șase luni, fiind obiectivate remodelarea inversă a ventriculului stâng (VS), reducerea volumului VS, ameliorarea hipertrofiei VS și îmbunătăţirea fracţiei de ejecţie, comparativ cu placebo.

        S-a observat și o reducere a nivelurilor plasmatice ale peptidului natriuretic de tip B, în cazul pacienţilor care au primit tratament cu empagliflozin. De asemenea, capacitatea de efort și calitatea vieţii au fost îmbunătăţite prin administrarea de SGLT2i. Sunt necesare studii suplimentare, însă aceste observaţii pot avea un impact clinic semnificativ.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe