Primăria din Sînmartin (judeţul Bihor) „păstoreşte“ mai multe localităţi-staţiuni, printre care şi Băile 1 Mai, Băile Felix şi Haieu, aflate apropiat una de alta. Staţiunea balneoclimaterică permanentă 1 Mai, străbătută de pârâul cu apă termală Peţa, este situată într-o zonă deluroasă şi împădurită, la altitudinea de 160 m. Clima este dulce de coline, cu temperatura medie anuală de 10,5°C. (...)"> Băile 1 Mai - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Băile 1 Mai

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - aug. 5 2011
Băile 1 Mai

   Primăria din Sînmartin (judeţul Bihor) „păstoreşte“ mai multe localităţi-staţiuni, printre care şi Băile 1 Mai, Băile Felix şi Haieu, aflate apropiat una de alta. Staţiunea balneoclimaterică permanentă 1 Mai, străbătută de pârâul cu apă termală Peţa, este situată într-o zonă deluroasă şi împădurită, la altitudinea de 160 m. Clima este dulce de coline, cu temperatura medie anuală de 10,5°C. (...)

   Primăria din Sînmartin (judeţul Bihor) „păstoreşte“ mai multe localităţi-staţiuni, printre care şi Băile 1 Mai, Băile Felix şi Haieu, aflate apropiat una de alta. Staţiunea balneoclimaterică permanentă 1 Mai, străbătută de pârâul cu apă termală Peţa, este situată într-o zonă deluroasă şi împădurită, la altitudinea de 160 m. Clima este dulce de coline, cu temperatura medie anuală de 10,5°C.
   Apele termale de pe lângă cetatea Oradei erau menţionate într-o diplomă a Vaticanului din anul 1214. Numele Sînmartinului apare în aceeaşi perioadă, tot legat de apă termală. Astfel, în anul 1228, este menţionată existenţa unei mori care se alimentează din râul Peţa – instalaţia funcţiona tot timpul anului datorită apei calde. Două secole mai târziu – şi încă mult după aceea –, viitoarele băi Felix erau cunoscute ca Băile Sînmartin, fiind în proprietatea călugărilor premonstranţi. Prima construcţie destinată tratamentului cu apă termală a fost ridicată în anul 1711, de Heldres Felix, administratorul băilor. Clădirea s-a înălţat deasupra izvorului numit „baia lui Felix“, folosit şi în prezent pentru cura internă. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe