Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Avertismentul epidemiologului Emilian Popovici: evitați zonele infestate de căpușe

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 27 mai 2022, ora 11:25

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, explică ce trebuie să facem în cazul în care pe piele avem o căpușă.

În sezonul cald, este bine să evităm zonele potențial infestate de căpușe, iar pentru a scăpa de problema căpușelor, medicul epidemiolog Emilian Popovici explică ce ar trebui să facem, pas cu pas, și ce medicamente ar trebui să luăm, preventiv, pentru a evita complicațiile. 

vaccin pfizer encefalita capuse disponibil in romania

„ATENȚIE LA CĂPUȘE! Am făcut în urmă cu două zile o plimbare în parcul dendrologic de la Bazoș și astăzi de dimineață am observat că m-am «pricopsit» cu o căpușă pe un picior deși am purtat pantaloni lungi, încălțări și nu am făcut altceva decât ca m-am plimbat prin parc! Ce e de făcut în această privință? În primul rând trebuiesc evitate zonele potențial infestate de căpușe care ar trebui sa fie anunțate de autorități!”, a scris medicul epidemiolog pe pagina sa oficială.

Emilian Popovici (foto) atrage atenția și asupra faptului că în această perioadă, căpușele pot transmite boli grave, cum sunt encefalita de capușe, boala Lyme etc. 

emilian popovici 2015

„În cazul în care observați o căpușă pe piele și nu aveți acces la un serviciu medical, puteți scăpa de problemă relativ ușor procedând in felul următor : cu o pensetă prindeți partea vizibilă a căpușei deasupra pielii și rotiți in sensul invers acelor de ceasornic până când aceasta se desprinde iar apoi dezinfectați local cu spirt medicinal sau betadină. Luați preventiv Doxiciclină capsule de 100 mg, 2 capsule în prima zi și 1 capsulă în a doua zi și gata treaba!”, a adăugat medicul Emilian Popovici pe pagina sa de Facebook.

Etichete: capuse encefalita de capuse encefalita Emilian Popovici vicepresedinte emilian popovici boala Lyme

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.