Mai mult de jumătate dintre profesioniștii în medicina de urgenţă nu au luat în calcul encefalita infecţioasă ori de cauză autoimună în cadrul diagnosticului diferenţial efectuat pentru simptome și semne sugestive.
Mai exact, este vorba de un studiu realizat pe 614 medici și asistente din șase ţări. Dintre ei, 53% (328) nu au menţionat encefalita infecţioasă, iar 78% au omis encefalita autoimună ca posibil diagnostic pentru pacienţii cu semne și simptome caracteristice acestor boli. În același studiu, doar 33% dintre participanţi au declarat că se simt suficient de încrezători prin pregătirea lor medicală pentru a recunoaște o encefalită. Aproape toţi respondenţii (85%) au fost de acord că ar avea de câștigat în urma unui training pentru această patologie.
Rezultatele au fost publicate în The Lancet cu ocazia Zilei Mondiale a Encefalitei, marcată pe 22 februarie. Autorul articolului, Ava Easton, reprezintă organizaţia non-profit Encefalitis International, fosta Encefalitis Society. Organizaţia susţine teme precum creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului privind această boală – inclusiv prin materiale educaţionale –, îmbunătăţirea diagnosticului, oferirea de tratament și îngrijire pacienţilor afectaţi.
Aceleași teme/nevoi le-a subliniat și Organizaţia Mondială a Sănătăţii în raportul său recent „De ce encefalita contează”. Encefalitis International își susţine strategia printr-o serie de obiective: educaţie (inclusiv educaţia profesioniștilor în sănătate în ceea ce privește boala); „empower”/împuternicire (susţinerea persoanelor afectate de encefalită prin resurse necesare pentru a-și reconstrui viaţa); elevare (organizaţia își propune să ajungă la mai mulţi oameni, la nivel internaţional, oferind susţinere concretă și sentimentul unei comunităţi); echipare (generarea de venituri pentru a putea transmite aceste mesaje, pentru a permite investiţiile în cercetare, pentru a pune la dispoziţie terapii inovatoare și sisteme de susţinere).
https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(24)00074-7/fulltext
https://www.encephalitis.info/what-is-encephalitis/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe