Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

A treia prelevare de organe din acest an, la SCJU Târgu Mureş

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 5 octombrie 2021, ora 14:20

Agenția Națională de Transplant - ANT a anunțat că patru vieți au fost salvate recent, prin gestul nobil al unei familii și profesionalismul echipelor medicale implicate în activitatea de transplant.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureş Mureș a avut loc a treia prelevare de organe din acest an de la o pacientă aflată în moarte cerebrală, se arată pe o rețea socială

spital de urgenta targu mures
Foto: Facebook - Agentia Nationala de Transpl ant

Familia pacientei a fost de acord cu donarea de organe, potrivit ANT. Astfel, prin acest gest nobil, patru români au primit şansa la o nouă viaţă prin transplant de ficat, rinichi şi plămâni şi mai mulţi oameni vor avea o viaţă mai bună prin transplant de ţesuturi.

Echipa de coordonare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, formată din Dr. Mihai Morariu, kdp, și As. Dorin Boca, coordonator transplant, alături de coordonatorul regional, Dr. Oana Pitea, a făcut ca transplantul românesc să pună capăt suferinței altor pacienți aflați pe listele de așteptare.

Totodată, scriu reprezentanții ANT, efortul celor de mai sus a fost preluat de echipele de prelevare:

  • ale Institutului Clinic Fundeni (Dr. Genady Vatachki, Dr. Darina Barzan, Dr. Gheorghe Potlog, as. Marian Păun) pentru ficat,
  • ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (Dr. Andrei Tomuța, Dr. Doria Corb, Dr. Serghei Dragan) pentru rinichi,
  • ale Spitalului Clinic “Sf. Maria” Bucureşti (Dr.Dragoș Chiriță, Dr. Popescu Vlad, Dr. Alexandru Martiniuc, As. Roxana Rusu)
  • și de echipa Băncii de Ţeust Colentina (Dr. Andrei Nica, Dr. Alexandru Teodoriu, Dr. Păun Ștefan, Dr. Răzvan Stoica).

Aparat special care produce gheață sterilă

Împreună, toţi aceşti profesionişti au format o echipă, iar drumul de la donator la primitor a fost parcurs fără probleme.

Totodată, reprezentanții ANT au amintit de susținerea conducerii spitalului din Târgu Mureş pentru activitatea de transplant „care, prin investiția într-un aparat special pentru producerea de gheață sterilă și împachetare, a ușurat mult munca echipelor de prelevare”.

Cine sunt pacienții care au primit o a doua șansă la viață

Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, coordonat de Prof. Dr. Irinel Popescu, un pacient de 36 de ani a beneficiat de un transplant de ficat realizat cu succes de echipa de chirurgi condusă de Prof. Dr. Vlad Braşoveanu, alături de echipa ATI, condusă de Conf. Dr.Gabriela Droc.

La Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, alţi doi tineri, o femeie de 31 de ani în hemodializă de un an, și un bărbat de 28 de ani ce necesita un retransplant după 8 ani de dializă, au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant de rinichi. Intervenţiile salvatoare au fost realizate de echipele de transplant conduse de Dr.Dan Pop şi Dr. Mihai Suciu.

La Spitalul Clinic "Sfanta Maria"Bucureşti, echipa de transplant condusă de Dr. Igor Tudorache a salvat viaţa unui pacient prin transplant pulmonar.

ANT a amintit și că mai mulți pacienţi vor avea astfel posibilitatea să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii prin transplant de ţesut osteotendinos, datorită efortului deosebit al echipei Băncii de Ţesut de la Spitalul Clinic Colentina şi al managementului acestui spital „care fac posibil să existe şi să funcţioneze programul de transplant tisular în România”.

Etichete: transplant pulmonar ANT Agentia Nationala de Transplant transplant ficat transplant rinichi transplantul inseamna viata

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.